Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr


 "Cumhuriyetimizin Gelişimi" Etkinliği

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümü kapsamında ‘’Cumhuriyetimizin Gelişimi’’ başlıklı etkinlik düzenledi. Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel BARUT önderliğinde; Çocuk Gelişimi TR/İNG, Odyoloji ve Ortez Protez Bölümleri tarafından organize edilen etkinlikte Cumhuriyetimizin kuruluş aşamaları, şapka devrimi, kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı, Atamızın din ve din insanlarına verdiği önem, sanayinin gelişimi gibi konular işlenirken cumhuriyet coşkusu ve sevinci tekrar yaşatıldı.
Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda öğrencilerimiz, cumhuriyetin kuruluş öyküsünü perdeye yansıyan bir video ile izlerken, müzik kulübünün sıcak karşılaması etkinliğin başlangıcını oluşturdu. Yaklaşık 600 kişinin iştirak ettiği bu anlamlı günde, gençlerimizin geleceğe taşıyacakları umut ve heyecan, herkes tarafından hissedildi.
14:00’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından rektörümüz Prof. Dr. Bahri ŞAHİN’in konuşması ile etkinlik başlangıcı yapıldı. Rektörümüz Cumhuriyetin birleştirici gücünü, Cumhuriyetimizin Atatürk tarafından bizlere emanet edildiğini, Cumhuriyeti yaşatacak ve ileriye götürecek olanların bizler olduğunu vurgulayarak konuşmasını alkışlar eşliğinde tamamladı. Etkinlikte altı çizilen en önemli bölümlerden biri kadının hukuki ve siyasal haklarını elde etmede cumhuriyetin etkisi ve M. K. Atatürk’ün rolünün belirtilmiş olmasıydı. Atatürk, “Toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmının göklere yükselmesi imkânsızdır.” diyerek aslında kadınların özgürleşmesinin önemli olduğunu, eğitimde eşit haklara ve fırsat eşitliğine sahip olması için çok çalışılması gerektiğini ifade eden konuşmalarda ayrıca Atatürk’ün yaptığı devrimlerle “Cumhuriyet Kadını” olarak nitelenen kadın imajının oluşturulmasını ve kökleşmesinin sağlandığı ifade edildi. Etkinlikte ayrıca, cumhuriyetin değerlerine sahip çıkan ve koruyan kadınların önemi vurgulandı. Cumhuriyetin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olma niteliğini güçlendiren kadınların, ülkenin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağladığı belirtildi. Cumhuriyetin kurucusu M. K. Atatürk’ün kadınlara verdiği önem ve güven de hatırlatıldı. Etkinlikte, cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar Türk kadınının toplumdaki rolü ve katkıları anlatıldı. Cumhuriyet döneminde kadınların siyaset, sanat, bilim, spor, eğitim gibi alanlarda gösterdikleri başarılar örneklerle aktarıldı. Cumhuriyetimizin Gelişimi etkinliğinde ayrıca Birinci Dünya Savaşı ve Millî Mücadele yıllarında sanayi ürünlerinin eksikliğinden kaynaklanan problemlere değinildi ve bir tarım ülkesi olan ülkemizin pek çok bölgesinde açlık sıkıntısı çekildiği ifade edildi. Ancak Cumhuriyetimizin gelişiminin tek bir alanda olmadığı vurgulanarak Atatürk’ün ileri görüşlü düşüncelerinin her alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiği ve işte bu sıkıntıları aşmak için, askerî tesislerden başlanarak ülke içinde ihtiyaç duyulan ürünleri üretecek fabrikalar açılmaya başlandığı İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileri tarafından gurur dolu gür seslerle dile getirildi.
 
Etkinlikte, Atatürk’ün tarihte yaşadığı olaylar düşünsel arka planı ile bölümler halinde anlatırken Dr.Öğretim Üyesi Aslı KAYA’nın şefliğinde İGÜ Gençlik Korosunun seslendirdiği ‘Dağ Başını Duman Almış’ ve ‘Onuncu Yıl Marşı’ ile bayrakların koro öğrencileri tarafından dalgalandırmaları seyirciler tarafından büyük alkış topladı. İGÜ Cumhuriyetimizin Gelişimi programında Atatürk’ün halsiz ve hasta haline rağmen Bursa’da Merinos Fabrikasının hizmete açılmasına gelmiş ve şerefine düzenlenen baloya iştirak etmişti. Daveti geri çevirmenin kabalık olacağını düşünen Atatürk tüm asaleti ve zarafetiyle katıldı. Cumhuriyetimizin Gelişimi programı kapsamında Atatürk’ün dans edişini gösteren bir vals gösterisi Dilara BEREKETÇİ ve Gökmen ŞENSES ‘Fikrimin İnce Gülü’ şarkısı eşliğinde vals gerçekleşti. Ardından ‘Sarı Zeybek’ türküsüyle Atatürk’ün son dansını sergileyen Dilara Bereketçi ve Gökmen Şenses Zeybek oyununun sonunda Türk Bayrağı’nı dalgalandırmaları öğrenciler tarafından büyük alkış topladı.
 
Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel BARUT “Cumhuriyetimizin Gelişimi” etkinliğindeki konuşmasını şu şekilde tamamladı: “29 Ekim 1923 pazartesi Cumhuriyet’in adı ve sanı ile ortaya çıktığı bugün gerçekte bir sonuç muydu? Yahut başlangıç mı? Yoksa ikisi birden mi? Evet hem bir sonuç, hem de bir başlangıç. Bir sonuçtu çünkü: adı ve sanıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kapısından çıkıp bize görünen Cumhuriyet’i, 19 Mayıs 1919’dan başlayarak tanımaya başlamıştık. Bizi Samsun’dan Amasya’ya, Erzurum’a, Sivas’a, Sivas’tan Ankara’ya, Ankara’dan İnönü Meydan Muharebe Meydanı’na, oradan İstiklâl Savaşı’nın ateşine soktu. Sakarya’da ekmeksiz, silahsız İstiklâl uğruna nasıl dövüşmemiz gerektiğini gösterdi. Biz Cumhuriyet’i İnebolu’dan Sakarya’ya iki öküz koşulmuş kağnının üzerinde, solgun ama zafere inanmış, özgürlüğünü koruyan, bağımsız bir Anadolu Kadını olarak gördük. Bu kağnının arkasından Afyonkarahisar’a, oradan İzmir’e kadar özgürlüğümüzü almaya gelen düşman ordularını “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir.” Komutu ile parçalayarak yürüdük. Dedelerimiz eski saltanata “padişah babamız” derlerdi. Kağnı üzerinde zafere yürüyen bir Anadolu kadını olduğu için biz Cumhuriyet’e “ANNEMİZ” dedik. Cumhuriyet başlangıçtır, sonsuza kadar yaşayacağı için gelecektir, tüm insanlar ve insanlık için önemlidir.
 
Cumhuriyet, Türk Ulusunun kulluktan yurttaşlığa geçişinin ve Ülke yönetiminde söz sahibi olmasının adıdır. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün söylemiyle “Cumhuriyet fazilettir, Türk halkının karakterine en uygun yönetim şeklidir.” CUMHURİYET, 90 yaşında da olsanız “Ey Türk Gençliği” denildiğinde dimdik ayakta durmaktır. Bir gezisinde yurttaşlardan birisi “Sen ölürsen biz ne yaparız?” dediğinde Gazi’nin yanıtı “ATATÜRK” sensin olmuştur. Değerli katılımcılar ATATÜRK sizsiniz, bu bilince ulaşmak için çalışmalıyız. CUMHURİYETİMİZİN kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, dava arkadaşlarını, bu toprakları kanları ile bize vatan yapan tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum, ruhları şad olsun.
Sizlere katıldığınız için, sanatçılara katkıları için, Daire Başkanlarına, Öğrenci Kulüplerine destekleri için, ekibimde yer alan tüm arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum. Devletimize, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün tanımladığı Türk Milletine, CUMHURİYET yönetimi altında nice yüz yıllar diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyor, ebediyete akıp giden her yüz senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle huzur ve refah içinde kutlamamızı gönülden diliyorum. Ne mutlu Türk'üm diyene!”
 
Etkinlik sonunda ekrana yansıtılan kod ile öğrencilerden etkinlik yarışmasına katılmaları rica edildi. ‘‘Cumhuriyetimizin Gelişimi’’ ile ilgili sorulan sorulara en çok doğru yanıtı veren ve en yüksek puanı alan üç öğrenciye, rektörümüz Prof. Dr. Bahri ŞAHİN tarafından hediyeler verildi. Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel BARUT emeklerinden ve katkılarından dolayı prodüksiyon sorumlusu Kadir TİRYAKİ’ye, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Güzin ILICAK AYDINALP tarafından ise dans gösterileri sergileyen Dilara BEREKETÇİ ve Gökmen ŞENSES’e plaket takdimi yapıldı. Okulumuz müzik kulübünün Atatürk’ün en sevdiği türküleri seslendirmesi ve katılımcıların yoğun ilgisi ile etkinlik sonlandı.




 CUMHURİYETİMİZİN GELİŞİMİ ETKİNLİĞİ



Haberler

Tüm Haberler