Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 Lise Kış Akademisi 21’de Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin tarafından 'Bulaşıcı Hastalıklar ve Aşılar' dersi online olarak yapıldı


Lise öğrencilerinin sömestr tatilinde bilgilerini artırabilecekleri konuyla ilgili her türlü soruyu sorarak yeni bilgiler edinebilecekleri ve dolayısıyla ara tatil sürecini verimli geçirebilecekleri ayrıca üniversitemiz ve bölümler hakkında bilgi edinebilecekleri ve kafalarındaki soruların yanıtlayabilecekleri bir ortam olan, alanında başarılı bilgi ve deneyimleri olan bir öğretim kadrosu ile Lise Kış Akademisi 21’ eğitim programı düzenlenmiştir.


Bu program kapsamında 02.02.2021 tarihinde saat 11.10 ile 12.15 arasında İGÜ SBF Çocuk Gelişimi Tr Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin, bulaşıcı hastalıklar ve aşılar konusu ile ilgili online ders yapmıştır.
 
Derse başlamadan önce kısaca kendini tanıtan Elkin, daha sonra lise öğrencilerine üniversitemizin son yıllardaki eğitimde kalite ve uluslararasılaşma ile ilgili  The 2020, QS EECA 2021 başarılarından söz ederek üniversitemizin akredite olan 63 bölümü ile Türkiye’nin en fazla akreditasyona sahip üniversitesi olduğunu ve bu akreditasyonlardan 13 ünün İGÜ SBF ye ait olduğunu, bölüm başkanlığı yaptığı Çocuk Gelişimi Tr bölümünün de akredite bir bölüm olduğunu ve akreditasyonun öğrencilere getireceği avantajları kısaca açıklamıştır.igü bulaşıcı
 
İlk önce sağlık, hastalık ve toplum sağlığı kapsamlarını açıklayan Elkin, bugünkü ders konusu olan bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve aşıların da toplum sağlığının korunmasında ve geliştirilmesinde çok önemli olduğunu vurgulamıştır.
 
Ayrıca ders içerisinde;
Bulaşıcı hastalıkların tarihçesine,
Enfeksiyon zincirine,
Enfeksiyon etkenine,
Bulaş yollarına ve konakçının özelliklerine,
Bulaşıcı hastalıkların toplumdaki olumsuz etkilerine,
Bir bulaşıcı hastalık örneği olan pandemi sürecinin olumsuz etkileri, pandemi de korunmanın önemine, özellikle el hijyenine, pandemiden korunmanın önemine pandemi açısından yine koruyucu önlemlerimiz olan doğru maske kullanımı, sosyal mesafeyi korumak, özellikle el hijyeninin önemine değinmiştir.igü bulaşıcı2 

Bulaşıcı hastalıkların kontrolü için alınacak önlemler ile bulaşıcı hastalıklar ve beslenme ilişkisine de değinen Elkin, dersin kalan sürecinde de aşılarla ilgili temel bilgileri vermiş hem bulaşıcı hastalıklar hem de aşılarla ilgili öğrencilerin her türlü sorularına yanıt vermiştir.
 
Elkin son olarak ''Bu konumuz olan bulaşıcı hastalıklar ve aşıların aslında yaşanan pandemi süreci ile birebir ilişkilisi olduğunu ve dolayısıyla toplum sağlığını koruyabilmek için her birimizin birey olarak koruyucu önlemlere özen göstermemiz gerektiğini ayrıca toplumsal bağışıklığın sağlanmasında aşıların son derece önemli olduğunu'' belirterek dersini sonlandırmıştır.