Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Sağlık Yönetimi








 Cam Tavan: Şeffaf Ama Gerçek Dünya Kadınlar Günü'ne Özel


İşgücüne katılan kadınların oranı, son yıllarda önemli ölçüde artmıştır ancak bununla birlikte, kadınlar özellikle üst düzey yönetim pozisyonları için hala tüm dünyada yeterince temsil edilmemektedir. Bu durum cam tavan etkisi olarak bilinmekte ve nitelikli kadınların iş basamaklarının üst düzey yönetim pozisyonlarına ilerlemesini engelleyen çok ince ve şeffaf ancak gerçek bir engel olarak ifade edilmektedir.



"Harika fikirlerin cinsiyeti, ırkı, etnik kökeni veya yaşı yoktur"

Kadınların üst düzey yönetici pozisyonlarına yükselme çabaları önünde iş-aile çatışması büyük bir engeldir. Kadınlar işine ve ailesine ayırmaları gereken zaman konusunda, kendileri ve toplum tarafından yapılan baskılara maruz kalmakta ve kendilerinden ödün vermektedirler. Verilen bu ödünler ile kadının işyerinde geçirdiği zaman kısaldıkça, düşük ücrete tabi çalışma, sosyal hakların sekteye uğraması ve tüm bunların bir sonucu olarak kariyer ilerlemesinin duraklaması, kadının iş dünyasındaki yerini negatif olarak etkilemektedir.

Kadınlar, cinsiyetlerini baskılayıp maskülen davranışlar sergilemedikleri sürece ciddiye alınmayacakları, duyulmayacakları veya kariyer basamaklarında ilerleyemeyeceklerine dair sürekli bir endişe duymaktadırlar. Bu nedenle iyi yöneticiler olarak kabul edilmek için erkeksi şekilde hareket etmeleri gerektiğini düşünerek davranışsal hatalar yapmaktadırlar.

Cam tavan üzerine yapılan çoğu araştırma, örgüt kültürünün kadınların kariyer gelişiminin önündeki birincil engel olduğunu ifade etmektedir. Erkeksi örgüt kültürü, kadınların üst konumlara ilerlemesini engellemektedir.

Kadın yöneticilerin kariyer gelişimlerinde karşılaştıkları engelleri aşmalarında mentor desteği önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra kariyer yolculuklarında zorluklarla baş edebilme konusunda yakınlarından destek alabilen kadınlar,  mevcut kariyerlerinde başarıya ulaşma noktasında daha iyi motive olmaktadır.

Kadınları belirli roller için uygun olarak algılayan kültürel önyargılar, toplumda derin bir şekilde kök salmıştır. Bu kültürel önyargılardan ilki erkeklerin lider olduğu ve kadınların onları işte destekleyen takipçiler olduğu yönündedir. Bir diğeri ise kadınların bakım, ev yardımcısı, sekreter vb. meslekler için uygun görüldüğüdür. Bu tip kalıplaşmış önyargılar insanların zihniyetinde silinmez izler bırakmıştır. Ancak artık kadınların ortalama olarak erkeklerden daha yüksek akademik niteliklerinin var olmasının yanı sıra kadınların yetenek ve davranışları, sosyalleşme becerileri ve tutumları kadını liderlik pozisyonlarını üstlenmede hiçbir şekilde eksik veya yetersiz kılmaz.

Dr. Öğr. Üyesi Gülay Tamer, Arş. Gör. Semanur Oktay, Arş. Gör. Gözde Tetik