Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Sağlık Yönetimi








 5N1K 'Sağlık Yöneticileri Sektörü Tanıyor'


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Kulübünün düzenlemiş olduğu “5N1K Sağlık Yöneticileri Sektörü Tanıyor” etkinliği 11 Nisan Pazar günü, 20:00- 21:00 saatleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.


Dr. Öğr. Üyesi Gülay Tamer’in sözleriyle ve Kulüp başkanı Gökçe Öztürk’ün katılımcıları tanıtması ve teşekkürleriyle başlayan etkinlikte SAYÖMDER (Sağlık Yöneticileri Öğrencileri ve Mezunlar Derneği) Başkanı Hüseyin Yazıcı, SAYÖMDER Başkan Yardımcısı Nurben Öztürk ve derneğin Genel Sekreteri Nazlı Özdemir yer aldı.

Kulübün eski başkanı ve 4. sınıf öğrencisi, İlker Mete Uysal, katılımcılara yönelteceği sorularla etkinliğin interaktif olarak gerçekleşeceğini söyledi ve katılımcıların kendilerini kısaca tanıtmasının ardından, derneğin genel sekreteri Nazlı Özdemir derneği ve derneğin yürüttüğü faaliyetleri anlattı. SAYÖMDER’in anlamından, dernekte yapılan etkinliklerden ve derneğin Sağlık Yönetimi bölümü için öneminden bahseden Özdemir dernek katılım videosunu sunarak sözlerini tamamladı.

Dernek başkanı Hüseyin Yazıcı, derneğin yürüttüğü faaliyetlerde öğrencilerin de yer aldığını ve öğrencilerin bu platformlarda yer almasının, Sağlık Yönetimi bölümünün alanda tanıtılmasında ve bölümün güçlendirilmesinde etkisi olacağını belirtti. Sağlık Yönetiminin henüz hak ettiği yere gelemediğini ancak bölümün yavaş da olsa sektör tarafından tanınmaya başladığını söyleyen Yazıcı, çarkın dönmeye başladığını ifade etti. Sağlık Yönetimi Bölümünün gün geçtikçe özel sektörde bilinirliğinin arttığını, bölümden mezun olan kişilerin sektörde kendilerine yer bulabildiğini vurgulayan Yazıcı, bu sürecin yavaş ilerlediğini ve ancak birlik içinde olunursa ilerleyebilecek bir süreç olduğunu sözlerine ekledi. Dernek başkan yardımcısı Öztürk, “Sağlık Yönetimi ile ilgili oluşturulan platformlar ve bu dernek sayesinde bölümün ve bizlerin tanınırlığı arttı, bu da bölüm için olumlu bir gelişmedir” ifadesinde bulundu.

Uysal’ın Sağlık Yönetimi bölümünden mezun olan öğrencilerin sektörde hangi pozisyonlarda çalışabileceği sorusuna yanıt olarak, Yazıcı, sağlık sektörünün multidisipliner bir alan olduğunu hasta hizmetleri, insan kaynakları, satın alma vb. farklı alanlar bulunduğunu ve aslında yöneticiliğe doğru ilerleyen yolda en temelden başlayarak tüm sürece hakim olmanın önemli olduğunu söyledi. Yönetici olabilmek için doktorundan hemşiresine tüm sağlık çalışanlarıyla da rekabetin olduğunu ekledi.Öğrencilerin sabırlı,çalışkan ve vizyoner olmaları gerektiğini ve kendilerinin spesifik bir alanda donanım sahibi olmaları gerektiğini vurguladı. Fark yaratmanın önemli olduğunun altını çizdi.

Gülay Tamer, Sağlık Yönetimi alanından mezun olan öğrencilerin bir sürecin devamında yöneticilik pozisyonlarında yer aldığına dair örneklerle katkıda bulundu. Dünyada sağlık yönetimi bölümünün önemli olduğunu fakat Türkiye’de hak ettiği değeri yeterince görmediğini ekledi.

Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Çetin Yiğit, bir sağlık yöneticisinin analitik ve rasyonel düşünmesi ve bilimsel verilerle hareket etmesi gerektiğinin öneminden bahsetti. “İstihdam sorunlarına karşı, kendimizi güçlendireceğiz, fark yaratacağız,alanda bir sağlık yöneticisinin neler yapılabileceğine herkes şahit olmalıdır. Hocasıyla, öğrencisiyle, mezunuyla bir ekip olmalıyız, ancak bu şekilde başarılı olabiliriz.” dedi. Yiğit, yönetimin bilim mi sanat mı olduğuna dair günümüzde tartışmaların devam ettiğini, ve bir sağlık yöneticisinin en önemli görevlerinden birisinin “koordinasyon” sağlamak olduğunu vurguladı.

Etkinliğin devamında, öğrenciler tarafından katılımcılara yöneltilen sorular cevaplandı ve öğrenciler mezun olduklarında kendilerini nelerin beklediği, hangi yetkinliklere sahip olmaları gerektiği konusundaki bilgi birikimleri arttırdı. Katılımcılara ve katkı sağlayanlara teşekkür edilerek ve pandemi sonrası sağlıklı günlerde buluşmak dilekleriyle etkinlik sona erdi.