Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Sağlık Yönetimi








 14 Mart Tıp Bayramı Etkinliği Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü, Hemşirelik TR/ EN Bölümleri ve İGÜ Gençlik Korosu tarafından düzenlenen “14 Mart Tıp Bayramı” etkinliği 14 Mart 2024 tarihinde İstanbul Gelişim Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy konferans salonunda gerçekleştirildi. Söz konusu etkinliğe değerli konuşmacı Prof. Dr. Kadircan KESKİNBORA katılım sağladı. Ayrıca etkinlikte Erdinç ERTÜZÜN yönetiminde Bursa’nın Gençleşen Türküler Proje Topluluğu da yer aldı.


Etkinlik Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel BARUT’un  açılış konuşmasıyla başladı. Doktorluk mesleğinde 50. yılını dolduran Barut açılış konuşmasında 14 Mart'ın hikayesine kısaca değindi. Tıbbiyelileri temsilen Sivas Kongresine katılan ve Amerikan mandası gündeme geldiğinde "Türk gençliği beni buraya bağımsızlık yolundaki çalışmalara katılmak üzere gönderdi. Manda ve himayeyi kabul edemem." (sonra, Mustafa Kemal Paşa’ya bakarak); "Manda fikrini siz kabul ederseniz, sizi de reddederim!" diyen Tıbbiyeli Hikmet Boran’ın cesaretini övgüyle andı ve  sözlerini Nazım Hikmet’in “Yaşamaya Dair” şiirinin şu dizeleriyle tamamladı;

 “Yaşamayı ciddiye alacaksın,
yani o derecede, öylesine ki,
mesela, kolların bağlı arkadan, sırtın duvarda,
yahut kocaman gözlüklerin,
beyaz gömleğinle bir laboratuvarda
insanlar için ölebileceksin,
hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken,
hem de en güzel en gerçek şeyin
yaşamak olduğunu bildiğin halde.”

Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Kadircan Keskinbora sunumuna başladı. Keskinbora 14 Mart’ın ilk kez nasıl kutlandığının ve 14 Mart gününün Türk hekimleri için bayram olarak kutlanmasına neden olan olayın hikayesini şöyle aktardı;

“Osmanlılar Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılmış ve işgalciler limana yakın olduğu için dönemin Tıp Fakültesi olan Tıbbiye-i Şahane binasına el koymuştu. Tıbbiye öğrencileri bir bölüme sıkıştırılmış ve öğrenci yatakhaneleri de bodrum katına taşınmıştı. Ancak, Tıbbiye öğrencileri sessiz kalmadı ve işgali protesto etti.”

Prof. Dr. Kadircan Keskinbora sözlerine 14 Mart sabahı tıbbiyelilerin bir Türk bayrağı hazırladığını, İngiliz nöbetçileri geçerek okulun iki kulesinin arasındaki çatıya çıktıklarını ve ardından dev bayrağı iki kulenin arasından dalgalandırdığını aktararak devam etti. 

Bu protestonun ardından tutuklanan tıbbiyelilerin pratik zekasına değinen Keskinbora tutuklamadan kurtulmak için tıbbiyelilerin ortaya attıkları sebebi “Tıbbiyeliler İngilizlere “14 Mart 1827, Osmanlı’da ilk modern tıp öğreniminin başladığı tarihtir. Biz her yıl 14 Mart’ı kutlarız” diyerek tutuklamadan sıyrıldı” söyleriyle aktardı.

Prof. Dr. Kadircan Keskinbora “Tıbbıye’nin kuruluşu; ilk kez böyle kutlandı. 14 Mart; 1919 yılından itibaren ‘Milli Mücadele’nin sembol tarihlerinden biri oldu ve 14 Mart Tıp Bayramı olarak kabul edildi” diyerek sözlerini tamamladı.

Değerli konuğun konuşmasının ardından İGÜ Gençlik Korosu ve Gençleşen Türküler Proje Topluluğu,  Müzik ve Halk Bilimi Uzmanı Erdinç Ertüzün’ün önderliğinde, ülkemizin çeşitli yörelerinden türküler söyledi. Etkinliğe katılan herkesin eşlik ettiği türkülerin ardından etkinlik değerli konuk Prof. Dr. Kadircan Keskinbora’ya plaket takdimi ile sona erdi. 

14 Mart
14 Mart I
14 Mart I
14 Mart I