"Odyoloji Bölümü, işitme ve denge sağlığı alanında güncel gelişmeleri takip ederek, uzman ve yenilikçi odyologlar yetiştirmeyi amaçlar."
İstanbul Gelişim Üniversitesi Aday Öğrenci Sayfasına ulaşmak için
tıklayınız.
Odyoloji Bölüm Tanıtım Broşürüne ulaşmak için
tıklayınız.
ODYOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
-
Odyoloji Nedir, Odyolog Kimdir?
Odyoloji tanım olarak işitme bilimini ifade etmektedir. İşitme ve denge bozukluklarının tanılanması ve rehabilitasyonunun sağlanması, tanısı konulan bu bozuklukların önlenmesi ile ilgilenen bir disiplindir. Odyoloji Bölümü ise işitme ve denge kayıplarının erken teşhis edilmesi ve uygun tedavinin rehabilitatif yaklaşımla gerçekleştirilmesinde yetkin bireyler yetiştiren, geniş iş bulma olanaklarına sahip, güncel bilimsel çalışmaların yapılabildiği, alanında gerçekleşen güncel gelişmelerin pratikte hastalara uygulanabildiği, yeni ve gelişmelere açık bir bölümdür.
Odyolog, Odyoloji alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun; bireylerde işitme ve denge kontrolleri ile işitme bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman hekimin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak işitme, denge bozukluklarını tespit eden, rehabilite eden ve bu amaçlarla kullanılan cihazları belirleyen; sağlık meslek mensubudur.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü 2013 yılında açılmıştır. Bölümümüz lisans programı öğrencilerine, yüksek bilgi standartları, klinik hizmetler ve araştırma koşullarını sunarak halka en iyi hizmeti sunabilmelerini amaç edinmiştir.
-
Odyoloji Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
Odyoloji bölümünde öğrencilerimize mesleki bilgi ve beceriyi kazandırmaya yönelik sistematik bir mesleki eğitim verilmektedir. Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 2013 yılından bu yana eğitim-öğretime devam eden Odyoloji Bölümünün ilk yılında temel ve mesleki giriş dersleri bulunmaktadır. Anatomi, Fizyoloji, Nöroanatomi, Nörofizyoloji gibi Sağlık Bilimleri içerisinde ortak verilen derslerin yanı sıra Ses Fiziği ve Akustik ve Psikoloji gibi temel dersler ile birlikte Temel Odyoloji dersi ile Odyoloji alanına giriş yapılmaktadır. Burada öğrencilerimize mesleki bir temel oluşturulması hedeflenmektedir.
2. ve 3. yıllarda odyolojik ve vestibüler testler, hastalıkların tanılanması, rehabilitasyonu ve tedavisine yönelik eğitim verilmektedir. İşitme Ölçümünde Test Yöntemleri, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, İşitme Tarama Programları, İşitme Cihazlarına Giriş, Rehabilitatif Odyoloji, Pediatrik Odyoloji, Vestibüler Rehabilitasyon gibi derslerimiz mevcuttur.
Öğrencilerimiz 2. Sınıfın yaz döneminde staj imkanı bulmaktadır. Lisans eğitiminin 4. yılında ise öğrencilerimize üç yıl boyunca öğrendikleri bilgileri uygulama fırsatı buldukları klinik uygulama eğitimi verilerek ve kamu hastanelerine, özel hastane ve merkezlerde, işitme cihazı merkezlerinde ve rehabilitasyon merkezlerinde 3 tam gün mesleki uygulama yapma fırsatı sunulmaktadır.
İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar, işitme ve denge bozuklarının değerlendirilmesi ve rehabilitasyonu, işitme rehabilitasyonunda kullanılacak cihazların seçimi ve programlaması, işitsel algı değerlendirmeleri ve rehabilitasyonu, işitme tarama programlarında görev alma ve testleri uygulama, odyolojik test sonuçlarını yorumlama ve sonuçları raporlama, koklear implant adayı değerlendirmeleri ve takibi, koklear implant ayarı ve takibi, gürültü ölçümleri yapma ve işitme sağlığını koruyucu bilgilendirmelerde bulunma, işitme ile ilgili eğitim programları hazırlama olarak sıralanabilir.
-
Odyologlar İçin Kariyer Olanakları Nelerdir?
Odyologlar, kamu hastanelerinde, özel hastanelerde, özel muayenehanelerde, kulak burun boğaz merkezlerinde, işitme cihazı üretim ve satış merkezlerinde, koklear implant firmalarında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, işitme engelliler okulunda, üniversiteler ve araştırma merkezlerinde, endüstriyel firmalarda mesleklerini gerçekleştirebilirler.
Mezunlarımız pediatrik odyolog, eğitim odyologu, klinik ve rehabilitasyon odyologu, endüstriyel odyolog gibi unvanlar alarak farklı sektörlerde çalışabilmektedir. Bölüm mezunlarımız, akademik kariyer yapmayı amaçlıyorlarsa yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler.
Üniversitemizde 2019-2020 eğitim yılı, güz yarıyılında, ilk dönem Odyoloji Yüksek Lisans öğrencileri eğitimlerine başlamışlardır.
-
Odyoloji Bölümündeki Laboratuvar Olanakları Nelerdir?
Uluslararasılaşma stratejisi çerçevesinde teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitime de önem veren İstanbul Gelişim Üniversitesi, bu vizyonunu Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü için de sürdürmektedir.
Odyoloji Bölümü’ne ait laboratuvarda, lisans eğitiminde öğrenciler pratiklerini işitsel ve vestibüler ekipman üzerinde yapmaktadır. Bilimsel projelerde de kullanılabilecek teknik donanıma sahip laboratuvarda, ayrıca gruplar halinde uygulamalı seminerler de yapılabilmektedir.
Çift kanallı klinik odyometre, immitansmetre, otoakustik emisyon, işitsel uyarılmış potansiyeller, videonistagmografi, işitme cihazı ve gerçek kulak ölçüm ekipmanının da bulunduğu Odyoloji Bölümü laboratuvarı, yeni ve son teknoloji ekipmanlarla donatılmıştır.
-
Odyoloji Bölümünde ÇAP ve ERASMUS+ olanağı var mı?
Anadal programındaki genel not ortalamaları 4.00 üzerinden 2.90 olan ve bulunduğu lisans veya ön lisans programında %20’lik başarı dilimine giren öğrencilerimiz ücretsiz olarak ikinci anadal programına başlayabilirler, ÇAP programını başarıyla bitiren öğrencilerimiz iki lisans diploması ile mezun olurlar.
Öğrencilerimiz, Erasmus+ programı ile anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde öğrenim ve staj hareketliliğinden faydalanabilirler.