Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Odyoloji








 “İŞİTME CİHAZI UYGULAMALARI” ETKİNLİĞİ


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji bölümü tarafından “İşitme Cihazı Uygulamaları” adlı seminer düzenlendi. Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Leyla TÜRE’nin konuşmacı olarak katıldığı etkinlik 22 Aralık 2021 tarihinde saat 20.00’de, Google Meet üzerinden online olarak gerçekleştirildi.


İşitme kayıplı bireyin işitme merkezine geldiği andan itibaren nasıl uygulamalar gerçekleştiğini anlatarak konuşmasına başlayan Türe, bireyin işitme cihazı merkezine müracaat ettiğinde doldurduğu form ve odyolojik test sonuçlarına bakarak, bireyin işitme kaybının derecesine, odyogram konfigürasyonuna göre işitme cihazı seçtiklerini söyledi.

“İşitme kaybı bilateral ise, bilateral cihaz kullanması gerekir. Lateralizasyonun, lokasyonun, ses yönü tayininin ve gürültüde anlamanın çift taraflı işitme cihazı kullanımında hasta için daha iyi olacağını iyi bir şekilde anlatmamız gerekiyor.” diyerek sözlerine devam etti.

İşitme cihazını seçtikten sonra uygulama aşamasında fitting için bir ara yüz kullanılır. Her cihaz markası için farklı bir ara yüz vardır. Uygulama yapabilmek adına sanal bir hasta kaydı oluşturan Türe, hasta ad-soyad, doğum tarihi gibi bilgilerini sisteme kaydettikten sonra hava ve kemik yolu eşiklerini odyograma işaretledi. Fittinge başlamadan önce hasta bilgilerini girmemiz önemli, işitme cihazını en iyi şekilde uygulamayabilmemiz için farklı isimlerde algoritmalar,  hazır reçeteler vardır, sözleriyle yaptığı uygulamaya yönelik bilgiler verdi.

 “İşitme cihazı için seçtiğimiz hoparlörü, açık uygulama yaptıysak uygulamada kullandığımız ‘dome’u seçiyoruz, daha sonra adaptasyona geçiyoruz. İşitme kaybı tanısı koyulduktan sonra hastanın bize gelmesi en iyi şartlarda yedi yılı buluyor, kendisini hazırlayıp işitme cihazı almaya geliyor. İşitme cihazını hastaya ilk uyguladığımızda hastanın ihtiyacı olan hedef kazançtan daha az kazanç veriyoruz, çünkü hasta işitme cihazı kullanmadığı sürede normal duymayı unuttuğu için cihazı ilk taktığında sesleri fazla algıyabilir ve işitme cihazını kullanmak istemeyebilir.” ifadeleriyle sürece işitme cihazlandırma sürecine yönelik adımlardan bahsetti.

Leyla Türe: “İşitme kaybı problemi olan bireylerin yaklaşık yüzde doksanı tinnitustan da müzdarip diyebilirim. Tinnitusunun frekansını ve ses şiddetini odyometre ile tespit edebiliyoruz. Uygun modülasyonlar ile hastanın çınlamasını rahatlatabiliyoruz.”
 
“Artık uzaktan işitme cihazı fittigi yapılabiliyor. Uzaktan odyometri ve fittingi özellikle pandemi sürecinde çok kullanıyoruz. Otoskopik bakıya çok önem veriyoruz. İşitme cihazı uygulamasında kulak kiri olmaması çok önemli. Hastayı cihazlandırdıktan sonra 15 gün, 1 ay, 3 ay içinde randevular oluşturuyoruz. Hastanın odyolojik testlerini ve fittingini yenilemek için hastayı görmek istiyoruz.” sözleriyle pandemi süreciyle birlikte uzaktan ayar yapılma süreçlerini anlattı.

Odyoloji bölümünün düzenlediği “İşitme Cihazı Uygulamaları” adlı seminer etkinliğinin sonuna gelirken Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Selva ZEREN, Öğretim elemanımız Öğr. Gör. Seda KETEN, Bölüm Öğretim elemanlarımızdan Öğr. Gör. Ayşe ÖZER,  Bölüm araştırma görevlilerimiz Arş. Gör. Çağla TÜRK, Arş. Gör. Azize KÖSEOĞLU ve öğrencilerimiz konuşmacımız Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Leyla TÜRE’ye teşekkürlerini sundular. Öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz tarafından verimli geçen etkinlik öğrencilerin merakla sorduğu soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.