Dr. Öğr. Üyesi Başak Çaypınar Eser, “COVID-19 hastalığı 2020 yılının Mart ayından beri tüm dünya ile birlikte bizim hayatımızı da çok etkiledi. Başlangıçtaki viral hastalık ile şu an mutasyonlu olan viral enfeksiyonun bulguları oldukça farklılık gösteriyor.” dedi. Sözlerine şu şekilde devam etti: “Başlangıçtaki bulgular daha çok burun arkası akıntısı, grip, kas ağrısı ateş şeklinde iken şimdilerde gençleri etkileyen baş ağrısı, grip ve ciddi eklem ağrısı yapan bir forma dönüşmüş durumda. İlk ortaya çıkış formu altmış yaş üzeri yetişkinlerde ciddi sıkıntılara yol açarken şu anda mutasyonlu formunun gençlerde de ciddi enfeksiyon tablosu oluşturduğunu görmekteyiz.”
“COVID-19 hastalığı geçiren kişilerde ani işitme kaybı olabilir. COVID-19 sinirleri tutan bir hastalık olduğu için auriküler siniri, vestibüler siniri, yüz sinirini de tutabilir. İşitme sinirini tutarak ani işitme kaybı ve tinnitus ile baş gösteren semptomlar gösterebilir.”
Hasta kliniğe ani işitme kaybı şikayeti, işitmede azalma veya kulağında çınlama, uğultu ile gelebilir. Çaypınar, işitme kaybı ve çınlamanın COVID-19’un yaygın semptomu olmadığını, sinir tutulumundan dolayı bu semptomların ortaya çıkabileceğini söyledi.
COVID-19 hastalarında uygulanan ani işitme kaybı tedavisi ile ilgili olarak, “Kortizon tedavisinin henüz uygun olup olmadığı ile alakalı bir protokolün netleşmemesi söz konusu. Normal ani işitme kaybı ile gelen hastalarda kortizon tedavisi 1 mg/kg olarak başlarken Covid-19 hastalarında bu şekilde tedaviye başlamak konusunda tedirgin olabiliyoruz.” dedi. Çaypınar sözlerine, koronavirüs hastalarında ani işitme kaybının; hastanın genel durumu, semptomların durumu ve bağışıklık sistemini baskılama ihtimalinden dolayı çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.
“COVID-19’li hastalarda Kulak Burun Boğaz alanında sinir hasarına bağlı ani işitme kaybı görülebiliyor, işitme kaybı, çınlama şeklinde semptom verebiliyor.” şeklinde konuşan Çaypınar, “Bunun dışında yüz felci yani periferik fasiyal sinir hasarı şeklinde hastaları görebiliyoruz. Aslında hastaların bazıları COVID-19 olduklarını bilmeden bu semptomlarla günlük hayata devam edebiliyorlar.”
Dr. Öğr. Üyesi Başak Çaypınar Eser “Sonuç olarak bu hastalığın mutasyonlu formu tekrar mutasyon geçirerek gücünü kaybedene kadar devam edecek, belki de yıllarca sürecek olan bu hastalıkla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.” diye konuştu.