Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Hemşirelik








 Yoksulluk Kadın Sağlığını Nasıl Etkiler? Hemşirenin Rolleri Nelerdir?


Yoksulluk, gelir ve imkan eksikliğine ek olarak, toplumsal mahrumiyeti, adaletsiz kaynak dağılımını ve güçsüzlüğü de ifade etmektedir.


Yoksulluk nedeniyle, geçimini sağlayamama, dengesiz beslenme, açlık, sağlık hizmetlerine ulaşamama ve bunların sonucunda sağlığı kaybetme, hastalık veya ölüm meydana gelmektedir.

Yoksulluğun en fazla görüldüğü kesim kadınlardır. Kadın istihdamının yeterli düzeye ulaşmaması, eğitim alamamaları ve sosyal ayrımcılığa maruz kalmaları sonucu bu kesimde yoksulluk daha yoğun olarak yaşanmaktadır. Kadın yoksulluğu tüm dünyada çözüme kavuşturulması gereken ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gelir düzeyi, sağlıklı yaşam davranışlarını gerçekleştirmeyi ve sürdürmeyi, hastalık halinde tedavi olanaklarına ulaşmayı etkilemektedir. Gelir düzeyi düşük bireyler için sağlık hizmetleri pahalı ve ulaşılmaz olmaktadır. Yoksul kadınlar ekonomik nedenlerle ilaç alamamaktadır.

Yoksul kadınların sağlık algılarına bakıldığında, sağlık algısının düşük olduğu ve yaş ilerledikçe düşmeye devam ettiği ifade edilmektedir.

Kadınlarda kronik hastalık oranları daha yüksektir ve yoksul kadınlar düzenli tedavi alma imkânına sahip değildir. Ek olarak ailedeki kalıtsal hastalık düzeylerinin de yoksulluk nedeniyle artabileceği belirtilmiştir.

Ekonomik yetersizliği olan kadınlar, doğum öncesi ve sonrasında bakım almamaktadır. Aynı zamanda yoksul kadınlar düzenli olarak aile planlama yöntemi de kullanmamaktadır. Yoksul kadınlar, kanser taramalarına gereken önemi verememektedir.

Ekonomik yetersizliği bulunan kadınlar kendi beslenmelerini bir kenara bırakıp çocuklarının beslenmesini sağlamaya çalışmaktadır. Sağlıksız çevre koşullarında yaşayan yoksul kadınlar, bulaşıcı hastalıklar konusunda da risk altındadır.

Yoksul kadınlarda psikolojik sorunlar daha fazla görülmektedir. Yoksul kadınlar, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete daha fazla maruz kalırlar. Bunun sonucunda öz kıyım oranı da yükselmektedir. Yoksul kadınlarda toplumsal dışlanma nedeniyle etkisiz baş etme görülmektedir. Sosyal desteklerinin olmadığını ifade etmektedirler.

Hemşirelerin görevi, evrensel olarak insan haklarını temel alarak toplumun ekonomik ve sosyal sağlığını korumak, yükseltmek ve sorunların çözümüne katkı sağlamaktır. Bu bakımdan hemşirelerin, beslenme yetersizliklerinin neden olduğu sorunların tanımlanması, aile planlaması danışmanlığı, doğum öncesi bakım almayan riskli gebeliklerin belirlenmesi, yetersiz hijyen uygulamaları nedeniyle gerçekleşen üreme sağlığı sorunlarının tespiti gibi görevleri bulunmaktadır.

Hemşire bu sorunlarını tanımlayabilmeli ve yoksul kadınlara sağlık hizmetine ulaşmaları konusunda yol gösterici olmalıdır.


Sağlıklı kadınlar geleceğin üretken çalışanları, anneleri ve bakım verenleri olacaktır.