Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel Barut'un 29 Ekim ve Cumhuriyet'in önemini vurguladığı konuşmasıyla başladı. Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel Barut, "Cumhuriyetin 100. yılı kutlu olsun" diyerek konuşmasına, "Cumhuriyet neden 29 Ekim’de ilan edildi, biliyor musunuz?" sorusunu sorarak devam etti.
“Fahrettin Altay Paşa, uzun süredir aklını kurcalayan bir soruya sahiptir: Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i neden 29 Ekim’de ilan etmiştir? Neden 27 Ekim veya 1 Kasım değil de, tam olarak bu tarih seçilmiştir?
Bir gün, yemek sonrasında Çankaya Köşkü’nde Atatürk’ün yanına giden Fahrettin Altay, dikkatini çeken bu durumu dile getirir: "Paşam, Cumhuriyet'in ilanının 29 Ekim gecesine denk gelmesi bir tesadüf mü? Üç gün önce veya beş gün sonra da olabilir miydi?Mondros 30 Ekim'dir. Cumhuriyet 29 Ekim.İşte bu da, mazlum bir milletin ahıdır.”""
Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel Barut, bu hikayeyi paylaşarak, Atatürk’ün zaman yönetimi konusundaki ustalığını ve Cumhuriyetin neden 29 Ekim’de ilan edildiğini açıklamıştır. Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel Barut, "Çünkü Mustafa Kemal Atatürk koca bir orduyu iyi yönettiği gibi zamanı da iyi yönetirdi." diyerek, etkinliğin önemini vurgulamıştır. Konuşmasını, "Cumhuriyet yönetimi altında nice yıllar diliyorum, ne mutlu Türküm diyene" diyerek tamamlamıştır.
Etkinlik, emekli büyükelçi Uluç Özülker’in katılımıyla devam etmiştir. Emekli büyükelçi Uluç Özülker’in, Atatürk’ün askeri dehasını, akılcılığını, dirayetini ve liderliğini anlatmış, halkın Atatürk’e olan inancını bir suikast girişimi hikayesiyle örneklendirerek, Atatürk’ün halkın ta kendisi olduğunu vurgulamıştır. Emekli büyükelçi Uluç Özülker’in "Atatürk’ün başarısı, Mehmetçiğin ve halkın başarısıydı." diyerek sözlerini tamamlamıştır.
Etkinlik, Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel Barut’un emekli büyükelçi Uluç Özülker’e plaket takdimi ve Hemşirelik kulübü öğrencilerinin saz dinletisiyle sona ermiştir.