Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Hemşirelik








 Besim Ömer Akalın: “Ebelerin Ebesi”


Ebelik, hemşirelik ve hasta bakıcılık mesleklerinin geleceğine büyük katkıları olan güzel insan.


Besim Ömer Akalın, 1 Temmuz 1862 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Kosova’nın başkenti olan Priştine’de tamamladı. Ortaöğrenimine yine aynı şekilde Kosova’da bulunan Mülkî Rüştiye’de başladı. Ancak buradan İstanbul’a geçerek Ortaöğrenim hayatını Kuleli Askerî Tıbbiye İdâdisi’nde tamamladı. Yüksek öğrenimini ise Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne'de askeri öğrenci olarak tamamladı.

Bir süre kadar askeri hekim olarak görev yaptı. Uzmanlık eğitimi için Fransa’nın Paris şehrine gönderildi. Buradaki tecrübelerini kitap haline getirdiği “Doğum Tarihi” ülkemizde doğum ile ilgili ilk çağdaş eser olarak tanınmaktadır. 1891 yılında Türkiye’ye döndü ve Generalliğe terfi etti. Sonraki sene Mekteb-i Tıbbiye yakınında Türkiye’nin ilk Doğum Kliniğini açtı.

Çağdaş ebeliğin kurucusu olan Besim Ömer Akalın “Doğurduktan Sonra”, “Ebe Hanımlara Öğütlerim”, “Ebelik” kitapları ile ebelik alanında yayımlanan ilk kitapları ülkemize kazandırdı. Hemşirelik biliminin yurtdışındaki gelişimini izleyen Besim Ömer Akalın, Türkiye'de kadınların çalışmasına ve meslek gereği dahi olsa erkeğe el sürmelerine engel olan anlayışın karşısında durarak Japonya'da ilk defa kadın hastabakıcı yetiştirilmesinde uygulanan yöntemi İstanbul'da uyguladı. Vermiş olduğu eğitimler vasıtasıyla yaralı askerlerin bakımında ilk defa Türk kadınları görev aldı.

Besim Ömer Akalın, Çanakkale Savaşı’nda Kızılay Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. 1919 yılında Darülfünun'a şuanın İstanbul Üniversitesi’ne Rektör olarak seçildi. Yaptığı görevler sayesinde çok sayıda kalifiye sağlık çalışanı yetişmesine öncülük etti.

Sağlık sektöründe yer almasının yanı sıra TBMM'nin V. ve VI. dönemlerinde Bilecik Milletvekili olarak da görev yaptı. Aynı zamanda 1912'deki Titanik faciasında yolculuğa geç kalıp, bileti olduğu halde gemide olmayan tek kişi olarak dünya tarihine de geçti.

19 Mart 1940 günü Ankara’da dünyaya gözlerini yumdu. Kendinden geriye hayırla yâd edilecek hizmetlerinin yanı sıra samimiyet, inanç ve mücadele dolu bir hayat bıraktı.