Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Hemşirelik (İngilizce)








 Spot Işıkları, Gelecekteki Mesleğim


İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından Instagram üzerinden gerçekleştirilmeye başlanan yeni canlı yayın serisi Spot Işıkları’na Hemşirelik (İngilizce) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Funda KARAMAN 5 Ocak 2021’de konuk oldu.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) tarafından oluşturulan yeni canlı yayın serisi “Spot Işıkları” değerli akademisyenleri konuk ederek keyifli bir sohbetle katılımcılarına önemli bilgiler paylaştı. İstanbul Gelişim Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Kemal ALİOĞLU’nun moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Dr. Öğr. Üyesi Funda KARAMAN hemşirelik mesleğine yönelik tecrübeleriyle birlikte önemli bilgiler paylaştı.


ALİOĞLU’nun hemşirelik mesleğinin tanımına yönelik sorduğu soruyu yanıtlayarak başlayan KARAMAN “Şu an İstanbul Gelişim Üniversitesi Hemşirelik (İngilizce) Bölümünde Dr. Öğr. Üyesi ve Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktayım ancak 8 yıllık çok güzel anılar biriktirdiğim hemşirelik deneyimim bulunmaktadır. Hemşirelik insan sevgisini, şefkati, özveriyi içinde barındıran, bilgi ve beceriyle yoğrulmuş profesyonel bir meslektir. Hemşirelik birey, aile ve toplumun sağlığını korumaya ve geliştirmeye odaklanarak bu doğrultuda hasta bakımının planlanıp uygulaması, denetlemesi ve izlemesini içermektedir. Günümüz pandemi şartlarında da mesleğimizin ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır.” dedi.


ALİOĞLU’nun hemşirelik mesleğini neden seçtiğini sorması üzerine KARAMAN “Tercihlerimin tamamında Hemşirelik Bölümü vardı. Bu mesleği yapmadaki isteğimde hiçbir zaman şüphem olmadı. İnsanlara değer veriyor, yardım etmeyi ve tüm bu süreçte onlarla iletişim halinde olmayı çok seviyorum. Bunların dışında ise iş olanaklarımın oldukça fazla olduğunu, işsiz kalma gibi bir durumumum olmayacağını düşündüm. İnsanlık var oldukça Hemşirelik mesleği devam edecektir. Aynı zamanda mesleğimde kendimi sürekli geliştirebileceğim, yeni şeyler öğrenebileceğimi düşündüm.” diyerek cevap verdi.


Hemşirelik mesleği seçimine yönelik korkulara değinen ALİOĞLU, çalışma şartları ve zorluklara uyum sağlama, alışma sürecine yönelik sorular yönetti. KARAMAN “Hemşirelik mesleğini yapmak isteyen öğrenciler özverili ve sabırlı olmalıdır. Mesleğimizde iletişim oldukça önemli olduğundan iletişim becerilerinin kuvvetli olması gerekmektedir. Öğrencilerimizin bazılarının tedirgin olduklarını görebiliyorum ancak zaman içerisindeki uygulamalar ve tecrübelerle tüm şartlara alışılıyor ve uyum sağlanıyor” dedi.


Hemşirelik dersleri ve çalışma alanlarına yönelik sorular yönelten ALİOĞLU, müfredat içeriği ve hemşirelerin çalışabildikleri alanlara yönelik ayrıntılı bilgileri istedi. “Hemşirelikte Temel İlke ve Uygulamaları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Hemşirelikte Eğitim, Hemşirelikte Yönetim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ve Halk Sağlığı Hemşireliği gibi uygulamalı ana derslerimiz var. Bu anlamda müfredatımız oldukça özenle hazırlandı. Bunların dışında Anatomi vb. gibi almaları gereken önemli derslerin yanında Yoğun Bakım Hemşireliği gibi alana özgü seçmeli ders olanaklarımız da mevcuttur.” diyerek bilgiler paylaşan KARAMAN hemşirelik mesleğinin çalışma alanlarının genişliğini ve iş olanaklarını açıkladı.


Üniversite Bünyesinde Bulunan Hastaneler, Sigorta Şirketleri, Devlet Hastaneleri, Özel Sağlık Kurumları, Toplum Sağlığı Merkezleri, Yaşlı Bakım Evleri vb. çalışma alanlarına örnek veren KARAMAN, son olarak katılımcıların sorularını yanıtladı.