07 Aralık 2022 Çarşamba
Dünya Diyabet Haftası Farkındalık Etkinliği
Beslenme ve Diyetetik (TR ve İNG) ile Hemşirelik (TR) bölümlerinin katkılarıyla 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında iki gün boyunca süren etkinlikler düzenlenmiştir. Etkinliğin ilk günü olan 14 Kasım 2022 Pazartesi günü Sağlık Bilimleri Fakültesi, B Blok 0. katta hazırlanan stantta bölüm öğrencilerinin diyabet farkındalığını arttırmak amacıyla hazırladığı materyaller sergilenmiştir. 15 Kasım 2022 Salı günü Prof. Dr. H. Şeyda ÖZCAN ve Uzm. Dyt. Neslihan KOYUNOĞLU BİNGÖL’ün katılımıyla “Dünya Diyabet Haftası Farkındalık Etkinliği” Mehmet Akif Ersoy Salonu’nda düzenlenmiştir.
Etkinliğin ilk gününde Beslenme ve Diyetetik (TR ve İNG) ile Hemşirelik (TR) bölüm öğrencilerinin hazırladığı pankartlar, mesajlar ve el pankartları ile diyabet hakkında standı ziyaret edenlere bilgi vermiştir. Beslenme ve Diyetetik (TR ve İNG) bölüm öğrencilerinin hazırladığı besin replikaları ile diyabetli bir bireyin tüketmesi gereken her bir besinin birer porsiyonu sergilenmiştir. Tüm gün boyunca stantta bel ölçümü ve Beden Kütle İndeksi hesaplaması da öğrenciler tarafından yapılmıştır.
Etkinliğin ikinci gününde “Dünya Diyabet Haftası Farkındalık Etkinliği” tüm bölümlerden öğrencilerin katılımı ile 09:30 - 12:00 arası gerçekleşmiştir. Saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel BARUT’un günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etmiştir. Etkinliğin ilk oturumunda uzun yıllar boyunca diyabet diyetisyenliği yapmış olan Uzm. Dyt. Neslihan KOYUNOĞLU BİNGÖL, diyabette beslenmenin önemine değinmiştir. Vaka örnekleriyle diyabetli bireylerde tıbbi beslenme tedavisinin etkileri paylaşılmıştır.
Etkinliğin ikinci oturumunda sadece yurtiçinde değil yurtdışında da birçok çalışması olan diyabet hemşiresi Prof. Dr. H. Şeyda ÖZCAN konuşmalarında; “Dünyada milyonlarca insanı etkileyen ve tahmin edilenden daha hızlı artış gösteren önemli bir kronik sağlık sorunudur. Diyabet karmaşık bir durumdur ve diyabetli bireylerin disiplinler arası sürekli bir desteğe ihtiyacı vardır. Özellikle Covid pandemisinde diyabetli bireyler ihtiyacı olan bakıma ulaşamamıştır. Bu durum diyabet komplikasyonlarının riskini arttırmıştır.” şeklinde ifadelere yer vermiştir.
Prof. Dr. H. Şeyda ÖZCAN, diyabeti bir salgın olarak ifade etmiş, geçmişten günümüze beden imgesindeki değişimini, diyabet tanı ve tedavi yöntemlerini, halen geliştirilmekte olan ve sonraki yıllarda kullanılması düşünülen tanı ve tedavi cihazlarını katılımcılarla paylaşmış, diyabet farkındalığını oluşturmak için üzerime düşen görevlerin altını çizmiştir.
Etkinlik Prof. Dr. H. Şeyda ÖZCAN ve Uzm. Dyt. Neslihan KOYUNOĞLU BİNGÖL’e plaket takdimi ile sonlanmıştır.