İstanbul Gelişim Üniversitesi Hemşirelik (İngilizce) Bölümü Arş. Gör. Ayşe Nur Yerebakan pandemi döneminde hemşirelerin sorumlulukları ve fedakarlıklarına dikkat çekerek açılış konuşmasını yaptı.
Hemşirelik (Türkçe) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Canan Örüklü ve
Hemşirelik (İngilizce) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman konuşmacı Uzm. Hem. Nurcan Manav’a davetlerini kabul etmesinden ötürü teşekkür ederek, güzel dileklerini iletti.
Özel bir hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Servisinde hemşire olarak meslek hayatına başlayan Manav, 2 yıllık deneyiminin ardından devlet kurumunda çalışmaya devam etti. Dahiliye Servisi Sorumlu Hemşiresi olarak 2 yıl görev yapan Manav, 2011 yılından bu yana
Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi olarak görev aldığını iletti. Hemşirelik mesleğindeki sorumlulukları yerine getirirken her zaman en iyiyi hedeflediğini söyleyen MANAV hemşirelik mesleğinin yükümlülükleri ve manevi yönüne dikkat çekti.
Konuşmasının ardından sunumuna başlayan Manav, pandemi süreciyle birlikte hastanelerde oluşan değişikler hakkında bilgiler verdi. MANAV,
Covid-19 ve
bulaş yoluna dair bilgiler paylaşarak bu süreçteki hastane yapılanmalarını açıkladı. MANAV “Pandeminin ilan edilmesi ile birlikte hastaneler olası ve kesin vakaların nerede takip edileceği, acile gelen hastaların karşılanması ve takibi sürecinde izlenecek rotalar, kullanılacak asansör ve yol, çalışacak personel gibi planlamaları pandemi kurulunun toplaması ile birlikte belirledi. Sürecin ilerleme şekli ve vaka sayısının artışı ile birlikte günlük yenilikler ve planlamalar yapıldı.” dedi.
Covid-19 hastaya yaklaşım ve
kişisel koruyucu ekipman kullanımı konularında enfeksiyon kontrol hemşireleri tarafından tüm personele eğitimler verildiğini söyleyen Manav,
triyaj uygulamalarından bahsetti.
PCR numunesi alma süreciyle ilgili ayrıntılı bilgiler veren Manav, sağlık çalışanlarını koruma amaçlı kullanılan ekipmanlar hakkında bilgiler verdi.
Pandemi sürecindeki çalışma koşulları ve planlarına değinen Manav,
bilinmezliğin getirdiği kaygı ile baş etmeye çalışırken,
en ön saflarda salgınla mücadele eden hemşirelerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Kesin / olası Covid-19 vakaları ile 1 metreden daha yakın temas edecek personel için gerekli kişisel koruyucu malzeme olarak;
-
Eldiven
-
Önlük (Steril olmayan, tercihen sıvı geçirmez ve uzun kollu)
-
Tıbbi maske (Cerrahi maske), N95 /FFP2 veya N99 / FFP3 maske (Sadece damlacık / aerosolizasyona neden olan işlem sırasında)
-
Yüz koruyucu
-
Gözlük
-
Bone
-
Alkol bazlı el antiseptiği
kullanıldığını iletti.
Hastane içindeki
filyasyon yaklaşımları hakkında bilgi veren Manav, Covid-19 pandemisinin sağlık çalışanları üzerindeki
psikolojik etkilerini açıkladı. Manav “Florence Nightingale’in doğum gününün 200. yılı sebebi ile Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılı Hemşire ve Ebe yılı ilan etmesinin, böyle bir yıla tesadüf etmesi, hemşireliğin toplumlar için ne denli önemli bir noktada olduğunu bize kanıtlar niteliktedir.
Hemşirelik maliyet değil, bir ülkede sağlık yatırımı olarak görülmelidir.” dedi.
Sağlığın önemine dikkat çeken Manav’ın katılımcı öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından etkinlik sona erdi.