Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (İngilizce)








  EXERGAME: AKTİF VİDEO OYUN SİSTEMLERİ




 EXERGAME: AKTİF VİDEO OYUN SİSTEMLERİ
Son yıllardaki araştırmalar insanların bilgisayar, televizyon ve video oyunlarıyla günde 4-5 saat zaman geçirdiklerini gösteriyor. Aynı araştırmalara göre günde 4 saatten fazla zamanını ekran önünde geçiren bireyler daha az fiziksel aktivite yapıyor. Anlaşıldığı gibi ekran önünde zaman geçirmek kişileri hareketsiz bir yaşama doğru sürüklüyor. Peki teknolojinin hızla geliştiği, her gün daha fazla ekranlara maruz kaldığımız bu dönemde hareketsizliği nasıl önleyebiliriz?
Aktif video oyun sistemleri (exergame), bu noktada hayatımıza giren ve özellikle hareketsiz yaşama maruz kaldığımız bu pandemi döneminde üzerinde düşünülmesi gereken bir sistem. Bu sistemi; video oyunlar ile egzersiz yapmak, onun yönlendirmeleriyle hareket etmek şeklinde düşünebiliriz. Yani, bir yandan ekranda video oyunlarınızı oynarken bir yandan o oyunlarda olduğunuzu hayal ettirerek sizi egzersiz yapmaya teşvik eden sistemler. Birçok teknoloji markası bu sisteme yönelik oyunlar, oyun konsolları üreterek sağlık, eğitim, spor sektörlerine katkılarını yaptılar. Artık zeminde, duvarda, bisiklet üzerinde, dans ederken vs. her türlü oyun ve cihaza ulaşılabiliyor.
Fizyoterapistler tarafından da bu sistemleri yaşlı bireyleri ve sürekli video oyunları oynayan çocukları evde egzersiz yapmaya teşvik ederken, özellikle çağımızda giderek artan obeziteyi önlemede, eklem hastalıkları, kalp hastalıkları, otizm gibi pek çok farklı alanda geleneksel tedavi programlarına ek olarak kullanmak için çalışmalar yapılmaktadır. Hastaların tedaviyi heyecan verici ve egzersizleri eğlenceli bulmaları fizyoterapide çok önemli bir konudur. Bu yönüyle hastaların tedaviye katılımlarının aktif video oyunları sayesinde artırılması beklenmektedir.
Fizyoterapide en önemsediğimiz konulardan biri de değerlendirmedir. Hastaları hem tedaviye başlamadan önce hem sonrasında tedavinin ilerleyişini görmek için mutlaka değerlendiriyoruz. Bu aşamada da aktif video oyunları bize oyunlardaki skorlar ile bir rehber olarak yardım edebilir. Kişilerin ilerlemelerini hem kendilerinin hem bizim objektif olarak görmemizi sağlar. Video oyunlardaki çeşitlilik sayesinde bazen rakiplerle çevrimiçi rekabet oyunları oynanması sağlanarak kapasiteyi geliştirmeye çabalaması hedeflenir.
Aktif video oyunlarının faydalarını kişilerin ihtiyaçlarına göre geliştirilebilmesi, tedavilerde bazen tek bir ekleme yönelik bile kurgulanabilmesi, motivasyonu artırması, egzersizi keyifli hale getirmesi, öğretici olması şeklinde sıralayabiliriz. Ancak bunların yanında çok yeni bir teknoloji olmasının getirdiği dezavantajları da gidermeye çalışmalıyız. Örneğin, hala hangi sıklıkta kullanılmasının faydalı olduğunu bilmiyoruz. Daha da önemlisi ekran süresini azaltmaya çalışırken aktif video oyunları ile çocukları ekrana daha uzun süre maruz bırakmamak için nasıl bir yol izlememiz gerektiği henüz açıklığa kavuşmamış bir konu.
Bu konularda çalışmalar hala devam etse de bu belirsizliklere rağmen aktif video oyunlarının kişilerin fiziksel aktive düzeylerine olumlu etkilerini kabul etmeli ve teknolojinin hayatımıza getirdiği zararları yine teknolojinin faydalı taraflarıyla gidermeliyiz. 
                                                                                                                                           Arş. Gör. Öznur KAYA