Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Ergoterapi








 Neden Ergoterapi Bölümünü Tercih Etmeliyim?


Kişi merkezli bir sağlık mesleği olan ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktiviteler yoluyla günlük yaşamda katılımı teşvik eden dinamik bir süreci kapsar.


Ergoterapistin Görevi Nedir?
 
Ergoterapi anlamlı ve amaçlı meşguliyetler ile iyi olma hali ve refahı teşvik etmekle ilgilenen kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapistlerin birincil amacı, insanların günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.
 
Ergoterapist bu sonuca ulaşmak için bireylerin istedikleri, ihtiyaç duydukları veya yapmaları beklenen meşguliyetleri yapabilme potansiyellerini geliştirmek için insanlarla ve topluluklarla birlikte çalışarak veya aktivite katılım performanslarını desteklemek için gerekli mekânsal ve çevresel düzenlemeleri yaparak süreci koordine eder.
 
Kimlerle Çalışır?
 
Ergoterapistler, çeşitli fiziksel, bilişsel ve psikososyal alanlarda; her yaş grubuyla çalışabilmektedir. İş olanakları açısından hastane bünyesinde; fizik tedavi, nöroloji, pediatri, onkoloji, psikiyatri servislerinde aktif olarak çalışılabilmektedir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, özel klinikler, bakımevleri veya huzurevleri, okullar, üniversiteler, ceza evleri, devlet korumasında çocukların bulunduğu siteler, evde bakım programları, ergonomi ve çevresel düzenlemeler açısından endüstriyel sahalarda vazife alabilirler. Ek olarak birçok ergoterapist özel muayenehanede de danışmanlık hizmeti vermeyi tercih etmektedir.
 
Ergoterapistler Nasıl Çalışır?
 
Ergoterapistler birey veya topluluklarla çalıştığı süreç interaktif olarak ilk ve tekrarlanan değerlendirmelere dayanmaktadır. Birlikte çalıştığı kişilerin günlük yaşamındaki rol ve sorumlulukları, aktiviteleriyle ilgili bireysel ve çevresel faktörler ışığında hem yeteneklerine hemde problemlerine odaklanır. Değerlendirme; standart prosedürlerin kullanımı, çeşitli ortamlardaki gözlemler, kişinin sosyal çevresi ile yapılan iştişareler ve yarı yapılandırılmış görüşmeleri içerir. Değerlendirmenin sonuçları; kısa ve uzun süreli tedavi amaçlarını içeren planın temelini oluşturur. Tedavi planı; kişinin gelişim aşamaları, rol ve sorumlulukları, yaşam tarzı ve çevre ile ilgili olmalıdır. Müdahale programı; birey odaklı perspektifi önceleyerek çevresel etmenlerle iç içe yürütülür. Müdahale süreci; günlük yaşamda görevlerin yerine getirilmesi, çalıştığı ve sosyalleştiği ortama uyumunu kolaylaştırmak üzere dizayn edilir. Konuyu açmak gerekirse bir danışanın kendine bakım aktivitelerinde bağımsızlığını ve işlevselliğini arttırmaya yönelik planlama, tekniklerin öğretilmesi veya ekipman sağlanması; çevresel engellerin azaltılması ve stresi azaltmak için çeşitli desteğin sağlanması müdahale sürecinin hedefleri arasında yer alabilir. Süreç boyunca ekip çalışması esastır. Bütüncül bir yaklaşım sağlanabilmesi için diğer sağlık profesyonellerinin, aile, bakım veren ve gönüllülerin işbirliği ile koordinasyon sağlanması önemlidir.