Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Ergoterapi








 Ergoterapide Aktiviteler


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü Arş. Gör. Selen Aydöner, ergoterapi öğrencilerinin kaynak olarak kullanabileceği ve editörü Prof. Dr. Gonca Bumin’in olan “Ergoterapide Aktiviteler” kitabının “Dans” bölümüne katkıda bulundu.


 
Ergoterapide anlamlı ve amaçlı aktiviteler kullanılarak bireylerin fiziksel, bilişsel, duyusal, duygusal ve psikososyal becerilerinin gelişimi ile sağlık ve iyilik hali sağlanmaktadır. Ergoterapide aktiviteleri terapötik olarak kullanır. El sanatları, günlük yaşam aktiviteleri, oyun, yemek yapma, hayvan destekli aktiviteler, bahçe aktiviteleri, dans, müzik gibi aktiviteler bireylerin ilgi, istek ve ihtiyacına göre ergoterapistler tarafından terapötik olarak kullanılmaktadır. Aktiviteleri terapötik olarak kullanmak için ergoterapistlerin aktiviteleri detaylı olarak analiz etmesi gerekir. Çünkü ergoterapistler bireylere aktiviteleri rastgele değil, ergoterapi perspektifini esas alıp detaylı analiz ederek uygulaması gerekmektedir.
 
“Ergoterapide Aktiviteler” kitabı ergoterapistlerin aktiviteleri analiz edip ve derecelendirirken ne tür bir yol izlemesi gerektiği, oyun, el sanatları, müzik, yemek yapma, spor, bahçe işleri ve dans gibi aktivitelerin terapötik değeri ve etkileri, farklı hastalıklarda nasıl uygulanabileceği ile ilgili bilgileri içermektedir.
 
Arş. Gör. Selen Aydöner, kitapta “Dans” hakkında şu konulara değindi:
 
Dans terapötik bir araçtır.

Terapötik aktivitelerden olan dans, bedenin ve zihnin ayrılmaz bir bütün olduğu fikrine dayanmaktadır. Böylelikle duygularımızla, vücudumuzla ve zihnimizle temas halinde olmayı hedefler. Dans, sağlıklı bireylerin yanı sıra fiziksel, bilişsel ve duygusal  problem yaşayan bireylerin beden, zihin ve ruhun temel birliğini sağlayarak fiziksel, bilişsel ve psikososyal boyutta bütünlük hissini yeniden kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Anksiyete, depresyon, kalp-damar hastalıkları, kanser ve nörolojik hastalıklar dahil olmak üzere psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkları olan kişilere tedavi imkanı sağlar.

Neden dansı terapötik bir araç olarak kullanırız?

●       Genel bir performans normunun olmaması
●       Hareket ve duygusal iletişimin gözlemlenmesi
●       Duruş, hareket ve jest yoluyla ifade ve uyum
●       Hareket imkânlarının keşfedilmesi
●       Dansın öz-yönetimli olarak gerçekleşmesi ve aktif katılım


Ergoterapistler yaptıkları kapsamlı değerlendirme ve aktivite analiz sonucuna göre dansı da bir terapötik aktivite olarak danışanlarına önerebilir ve dans uygulamaları müdahalede terapötik aktivite çeşitliliği sağlayabilir.