Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Dil ve Konuşma Terapisi








 Dil ve Konuşma Terapisi Kulübü “Erişilebilir Her Şey” Konulu Online Etkinliği Google Meet Üzerinden Gerçekleştirdi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Dil ve Konuşma Terapisi Kulübü tarafından 25.12.2020 tarihinde “Erişilebilir Her Şey” konulu online etkinlik düzenlendi.


Online etkinliğe konuşmacı olarak Erişilebilir Her Şey danışmanlık oluşumunun kurucuları Seben Ayşe Dayı ve Serim Berke Yarar davet edildi. Konuşmacılar sözlerine başlamadan önce Dil ve Konuşma Terapisi Kulüp Danışmanı Arş. Gör. Rumeysa Nur Akbaş özgeçmişlerinden kısaca bahsederek online etkinliği başlattı. Etkinlik Seben Ayşe Dayı ve Serim Berke Yarar’ın Serebral palsi ve Türkiye’de engelli olma durumu hakkında verdiği faydalı bilgiler ile devam etti.

Gazeteci Antropolog Seben Ayşe Dayı sözlerine şu şekilde başladı: “Serebral palsi, doğum öncesinde, doğum anında veya doğumdan çok kısa süre sonra beynin hasar alması ya da farklı komplikasyonlarla beyinde gelişen hasar sonucunda meydana gelen bir tür beyin felci, kısmi beyin felci durumudur. Daha çok ön korteksi etkileyen bir durum. Beyindeki hasar alma oranına göre bireyden bireye zihinsel farklılıklar görülebilmektedir. Bu bir hastalık değil, onu vurgulamak istiyoruz. Kendimize serebral palsi hastası denmesinden hoşnut değiliz. Çünkü bu bir hastalık değil. Belli bir yaşta meydana gelip tedavi ile iyileşme şansımız yok, hayat boyu bu durum devam ediyor”

Makine Mühendisi Serim Berke Yarar şöyle devam etti: “Erişilebilir Her Şey engellenen bireylerin hayata daha adil bir şekilde katılmaları için çalışan bir şirket. İçerisinde farklı tipte engel gruplarına mensup aktivist ve akademisyenler bulundurmaktadır. Danışmanlık oluşumu olarak hem eğitimler veriyor hem de danışmanlık veriyoruz. Erişilebilirliği kendi perspektifimizde görev ediniyoruz. Bunlardan birisi; fiziksel erişilebilirlik, diğeri; içeriksel erişilebilirlik sonuncusu ise, iletişimsel erişilebilirlik. Erişilebilirlik çok daha geniş bir kavram. Örneğin, içeriksel erişilebilirlik dediğimiz bu yaptığımız toplantının bile erişilebilirliği var aslında. Tüm içeriklerin aslında bütün engel grupları için farklı erişilebilirliği söz konusu. Bu durumları kurumlara anlatarak daha fazla insana danışmanlık yapıyoruz”

Erken tanı, teşhis ve tedavinin önemini vurgulayan Seben Ayşe Dayı, “Bizim ailelerimiz bizde bir farklılık olduğunu gördükleri an uzmanlara başvurmuş ve gerekli adımları takip etmişler. Burada ailelerin çocuklarını izlemesi, gözlemlemesi çok önemli. Erken tanı ve tedavi şart. Ailenin çocuğuna güvenmesi, çocuğunu hareket konusunda zorlaması ve yalnız başına hareket edebilmesi konusunda cesaretlendirmesi gerekiyor” ifadesinde bulundu.

Engelli hakları ve istihdamı konusundan söz eden Serim Berke Yarar toplumun bu konuda bilinçli olması gerektiği ve engellenen bireylerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik daha fazla özveri ve çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ekledi.
Engelin insanı melekleştirmediğine değinen Seben Ayşe Dayı, ”Bunun altını çizmek istiyorum. Bu algıdan çıkıp insana ait değerleri bir engel ile bağdaştırmamak çok önemli” ifadesinde bulundu.

Konuşmacılar etkinliğe katılım sağlayan öğrencilerden gelen soruları yanıtladıktan sonra konuşmalarını sonlandırdılar. Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Tüncer, katılımları için Seben Ayşe Dayı ve Serim Berke Yarar’a teşekkürlerini sundu.