Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 Uluslararası Dünya Çocuk Günü


İGÜ SBF Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin, Dünya Çocuk Günü ile ilgili paylaşımlarda bulundu.


1925 yılında Cenevre’de yapılan ve 54 ülke katılımıyla gerçekleşen Konferans’ta Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi kabul edilmiş ve Ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Çocuk Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Olumsuz koşulları ortadan kaldırmak ve onlara daha iyi bir yaşam sağlamak amacıyla hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi, 191 ülke tarafından kabul edilmiştir.

 Dünya Çocuk Günü

Çocuk Hakları Sözleşmesinin ana maddeleri:Çocuğun Tanımı (Madde 1): 18 Yaşı altındaki herkes çocuk olarak tanımlanır.Eşitlik İlkesi (Madde 2): Bu bildirge çocukların ırk, dil, din gibi diğer ayırıcı özelliklerine bakılmaksızın, hepsine eşit olarak uygulanır.Çocukların Yararlarını Gözetme (Madde 3): Aileler çocukların yararlarını ön planda dikkate alarak karar vermelidir.Yaşam Hakkı (Madde 6): Çocukların sağlıklı yaşam hakkı vardır ve bu hak devlet tarafından güvence altındadır.Çocukların Düşünce Ve Görüşlerine Değer Verilmesi (Madde 12): Aileler çocukları ile ilgili sürekli karar almaktadırlar. Ancak bu kararları alırken çocuklarının düşüncelerini de dikkate almalıdırlar. Bu, çocukların ebeveynlerine istedikleri her şeyi yaptırmaların anlamına gelmemelidir. Ancak çocuklarında kendi görüşlerini özgürce açıklama hakları da olmalıdır.Çocuk Hakları Sözleşmesi Türkiye tarafından imzalanmış ve onaylanmıştır. Çocuk Hakları Sözleşmesinin en iyi şekilde uygulanabilmesi için Birleşmiş Milletler tarafından bu üye ülkelerdeki çocuk hakları ile ilgili gelişmeleri takip etmek için Çocuk Hakları Komitesi kurulmuştur.  
Dünya Çocuk Günü
Mustafa Kemal Atatürk, çocukları seven ve değer veren bir liderdir. Dünyadaki ilk çocuk bayramı olan 23 Nisan tarihini, sadece Türkiye’deki çocuklara değil dünyadaki tüm çocuklara armağan etmiştir.Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklar için söylediği sözler:“Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin Ne Kadar Önemli, Değerli Olduğunuzu Düşünerek Ona Göre Çalışınız. Sizlerden Çok Şey Bekliyoruz.”“Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, Onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.”
“Çocuk sevgisi insan sevgisi için bir ihtiyaçtır.”
“Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.”
“Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.”
Dünya Çocuk gününde çocuklarımız için söylenen diğer güzel sözlere baktığımızda;
*Çocuklar yaramaz değildir. Onlar sadece çocuktur
*Çocukların nasihatten çok, iyi örneklere ihtiyacı vardır. Joseph Jounbent
*Çocuklar yeni dökülmüş beton gibidirler. Ne geçse iz yapar. Joseph Jounbent
*Bir babanın çocuklarına yapabileceği en büyük yardım, annelerini sevmektir. (Theodore Hesburg)
*Çocuklar yeryüzünün çiçekleridir. Çocuklar sevgi dolu yürekleriyle insanlığın umududur.
*Evlât kokusu, cennet kokusudur. (Hz. Muhammed (s.a.v)
 
Dünya Çocuk GünüÇocuklar bilindiği gibi toplumun en savunmasız kesimini oluşturmakta olup yaşanılan olumsuz koşullardan yine en fazla onlar etkilenmektedir. Çocuğa ilişkin verilecek kararlarda ve uygulamalarda sözleşme ilke ve hükümlerine uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Çocuk haklarına yönelik gerek çocuklara gerekse yetişkinlere yönelik eğitimler verilmesi önemlidir. Çocukların kendi haklarını bilmeleri yetişkinlerinde çocukların haklarını bilerek çocukları bu konuda desteklemeleri ve hakları tanımaları gerekmektedir. 
 

Kaynak