16.04.2024 tarihinde saat 14.00 ile 16.00 arasında gerçekleştirilen etkinlik İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü ve Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN’in önderliğiyle yapıldı. Etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri katılmış olup; etkinlik Öğretim Görevlisi Klinik Psikolog Selin KALABAŞ tarafından gerçekleştirildi. Etkinlikte anlamak ve anlaşılmanın birbirleri ile iç içe olduğundan ama her ikisini de etkileyen bilişsel hataların bulunduğundan ve bu hataların da önyargıları doğurup davranışlarımızı olumsuz etkilediğinden bahsedildi.
KALABAŞ atölye uygulamalarından önce bilişsel hataların kişinin düşünce süreçlerinde yaygın olarak yapılan, gerçekleri yanlış yorumlamasına veya olumsuz düşüncelere yol açan hatalı düşünce kalıpları olduğundan bahsetti. Dahası bu çarpıtmaların, kişinin olayları, kendini veya diğer insanları yanlış bir şekilde algılamasına neden olabildiğinden ve genellikle zihinsel sağlığın düşük olduğu durumlarda daha belirgin hale geldiğinden bahsetti.
Atölyede iki farklı uygulama yapıldı. Bunlardan ilki bilişsel hataları fark etme çalışması, ikincisi ise insanların olaylar karşısındaki yorumlarının duyguları ve davranışlarına etkisi çalışmasıydı. Genelleme, kişiselleştirme, etiketleme, zihin okuma vb. yaygın görülen bilişsel hatalar ile ilgili farkındalık çalışması gerçekleştirildi. Atölye, sorular cevaplanıp öneriler verildikten sonra sona erdi.