Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 Ebeveynlere aile içi şiddet konusunda eğitim verildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi (İngilizce) Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru KOLSAL, Dr. Öğr. Üyesi Berrak Dumlupınar, Öğr. Gör. Buse Kerigan ve Araştırma Görevlisi Çağla Duran, zoom meeting üzerinden ebeveynler ile buluştu.


Dr. Öğr. Üyesi Berrak Dumlupınar’ın açılış konuşması ile başlayan söyleyişi Öğr. Gör. Buse Kerigan’ın konuşması ile devam etti. Öğr. Gör. Buse Kerigan aile kurumuna değinerek aile içi şiddeti, şiddet türlerini ve etkilerini anlattı. 7-18 yaş çocukların %43’ünün fiziksel istismara, %51’inin duygusal istismara, %25’nin de ihmale maruz kaldığı, aynı raporda 7-18 yaş arası çocukların %56’sının fiziksel istismara, %49’unun duygusal istismara ve %10’unun cinsel istismara tanık olduğunu söyleyen Kerigan duygusal şiddete maruz kalan çocukların ise daha saldırgan, ürkek, iş yapmaktan keyif almayan, kendini önemsiz hisseden çocuklar olduğunu vurguladı. Kerigan ailelere öneriler vererek ve ben dilinin önemine değinerek konuşmasını sonlandırdı.
 
Kerigan’dan sonra Arş. Gör. Çağla Duran aile içi şiddeti ve çocuğa karşı şiddeti anlatarak örnekler verdi. Duran, “Aile içi şiddet; yaş, eğitim, din, sosyo-ekonomik durum gözetmeksizin her sosyal grup içerisinde görülebilir.” dedi. Arş. Gör. Çağla Duran, şiddet türlerine ve çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekerek sözlerine devam etti. Duran “şiddet öğrenilmiş bir davranıştır, evde ve okulda disiplin sağlamak üzere şiddet kullanımına tanık olan çocuk, yetişkinliğinde de bunu sorun çözerken doğal bir seçenek olarak görmektedir.” dedi.
Arş. Gör. Çağla Duran, medyadaki şiddetin aile içine yansımasına değinerek şunları ekledi:
“Televizyon ve internet, en basit çocuk oyun sitelerinde ve pek çok dijital oyun, haber siteleri yoğun şekilde şiddet unsurlarıyla insanların karşısına çıkmaktadır, Medyanın en tehlikeli etkisi, gerçek yaşamda bireylerin şiddet karşısında duyarsızlaşmasına neden olması ve şiddeti normalleştirmesidir. Gücün, saldırganlığın, şiddetin medya karakterleri yoluyla model olarak sunulmasının; özellikle çocuk ve gençleri bu davranışları meşru görmeleri yönünde etkilemektedir.”

“Çocuklara medya kullanımı konusunda uyarılarda bulunurken; davranışı, hislerinizi, hissin gerekçesini mutlaka çocuklarla konuşun, çocukların öz denetimini destekleyecek etkinlikler yapın” diyen Arş. Gör. Çağla Duran, ebeveynlere önerilerinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

Arş. Gör. Çağla Duran ve Öğr. Gör. Buse Kerigan anne-babaların sorularını cevapladıktan sonra Dr. Öğr. Üyesi Berrak Dumlupınar ve Doç. Dr. Ebru Kolsal kapanış konuşmasını yaparak eğitimi sonlandırdı.