Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin; Halk Sağlığı Haftasında Koruyucu sağlık hizmetleri ile Anne ve Çocuk Sağlığının önemine vurgu yaptı


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve İGÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin; Halk Sağlığı Haftasında Koruyucu sağlık hizmetleri ile Anne ve Çocuk Sağlığının önemine vurgu yaptı.


Elkin konuşmasında; ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasının Halk Sağlığı Haftası olarak kutlandığını ve bu haftada özellikle toplum sağlığının korunup geliştirilmesine yönelik bilgilendirme ve eğitimler yapılarak koruyucu sağlık konusunda farkındalık oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti.
 
Halk Sağlığı Felsefesi

Halk sağlığı anlayışında temel ilke;  bireyin içinde yaşadığı fiziksel, biyolojik ve sosyal çevre ile birlikte ele alınmasıdır. Halk sağlığı için sağlığa yaklaşım, bireye bakış açısından değil topluma bakış açısındandır. Halk sağlığında tek tek bireyleri hastalandıklarında tedavi etmektense hastalanmadan önce bireylerin sağlığı ile ilgilenmek ve onların sağlıklarını korumak esastır.

"Halk sağlığı multi-disipliner bir alandır."

Halk Sağlığının alt uygulama alanlarında; Kadın sağlığı, Anne ve Çocuk sağlığı, Bağışıklama, Bulaşıcı hastalıklar, Kronik hastalıkların kontrolü, Beslenme, Yaşlı sağlığı, Aile planlaması ve eğitimi, Epidemiyoloji, Sağlık Eğitimi, Sağlığın Korunması ve geliştirilmesi, Sağlık Yönetimi ve Çevre sağlığı konularını içerir.

Halk Sağlığı Haftasında Anne ve Çocuk Sağlığı

Halk sağlığı uygulaması, bireyin anne rahminden yaşamının sonuna kadar olan süreçte sağlıklı yaşam sürmesini ve hastalıklardan korunmasını hedefler.  Halk sağlığının en önemli amacı, bireylerin sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, hastalık için olası risklerinin ortadan kaldırılması dolayısıyla da hastalık gelişmeden müdahale edilmesi ile toplumun hayat standardını yükseltmek, kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamaktır.

Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında; yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, hareketli yaşam, obezite, anne sütünün önemi hakkında toplum bilincinin oluşturulması amaçlanır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar içinde anneler ve çocuklar özel bir önceliğe sahiptir. Çocukların en iyi şartlarda dünyaya gelmelerinin sağlanması, büyümeleri ve gelişmeleri için en uygun ortamın hazırlanması önemlidir.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulduğu Aile Sağlığı Merkezlerinde; anne ve çocuk sağlığı hizmetleri kapsamında; 15-49 yaş arasındaki tüm kadınların sağlık açısından değerlendirilmesi yapılmakta, gebelerin doğum öncesi, doğum, doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmaları sağlanmakta, anne ve baba adaylarına yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak için  bilgi verilmekte, Evlilik öncesi sağlık raporu almak için başvuran kişilerin üreme sağlığı, akraba evliliği ve genetik geçişli hastalıklar, korunma yolları konularında bilinçlendirilmesi amaçlanmakta, Çocuk izlemi birinci basamak çocuk sağlığı ve hastalıkları hizmetlerinin temelini oluşturmakta ve  Sağlam çocuk izleminde amaç  bebek ve çocuk ölümlerini, hastalık, sakatlıkları en aza indirmek ve önlemektir. Ayrıca Ulusal bağışıklama hizmetleri kapsamında aşılama hizmetleri verilmektedir. Neonatal tarama programları ile de önemli bazı metabolik hastalıklara erken tanı konulmakta ve bireylerin sağlıklı olmaları sağlanmaktadır.
 
Halk Sağlığı Haftasında önemli sloganlar
 
Sağlıklı kalmak için hareket et
 
Atılan her adım sağlığa giden önemli bir yoldur
 
Sağlıksız diyetlerden kaçın, sağlıklı beslenme programlarını yaşam tarzına dönüştür.
 
Sigara, alkol ve madde kullanımı sağlığın düşmanıdır.
 
Düzenli ve yeterli uyku sağlık için gereklidir.
 
 Stresle baş edebilme becerisinin geliştirilmesi sağlık için önemlidir.