Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 Çocuk Gelişimi Bölümü ve Sosyal Hizmet Bölümü tarafından “Aile Yılı Farkındalık Etkinliği” gerçekleştirildi.


İGÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü, SBF Çocuk Gelişimi Bölümü ve SBF Sosyal Hizmet Bölümü işbirliğinde 09 Nisan 2025 tarihinde Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonunda saat 13.00-16.00 arasında “Aile Yılı Farkındalık Etkinliği” isimli seminer gerçekleştirilmiştir.


‘Aile Yılı Farkındalık Etkinliği’, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel BARUT’ un açılış konuşması ile başlanmıştır.
 
Açılış konuşmasının ardından konuşmasını yapmak üzere Moderatör Dr.Öğr.Üyesi Nurten ELKİN kürsüye davet edildi. ELKİN konuşmasında; 2025 Aile Yılı olması nedeniyle özellikle sağlıklı aile ve aile sağlığı kavramlarının öneminde değinerek bunları ayrıntılı açıkladı:
“Sağlıklı aile literatürde başarılı aile olarak ifade edilirken bu aile yapısında, karşılıklı saygı sevgi, doğru iletişim, güven duygusu, uygun rol ve sorumluluklar, her bireyin fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarının korunması ve geliştirilmesi ve bireylerin güç birliği içinde olmaları, boş zamanlarını birlikte geçirmekten keyif alma durumları görülür. Aile evrensel bir kurum olup sistem olarak açık bir sistemdir. Toplumsal kültürel değişimler ve modern çağın değişim ve gelişiminden aktif olarak etkilenir. Ayrıca içerisinde bireylerin bir yaşam döngüsü mevcut olup, doğumdan ölüme kadar bireylerin her türlü sağlık sorunları ve çözümleri yer alır. Her dönemin kendine özgü dinamikleri olup; doğurganlık çağında gebelik, doğum ve doğum sonrası sorunları, bebeklik dönemi büyüme gelişme sorunları, aşılar, bulaşıcı hastalıklar, okul öncesi dönemde uyum sorunları, okul döneminde akademik sorunlar, ergenlik döneminde riskli davranışlar, yetişkinlik döneminde kronik hastalık takibi ve kanser taramaları, yaşlılık döneminde geriatrik sorunlar ve çözümleri ailenin önemli konularıdır. Ve her bir dönem ayrı bir kriz oluşturabilir ve bu krizi ailenin uygun bir şekilde çözmesi beklenir. Bazen aileyi aşan kriz yönetiminde Aile danışmanlığı alınabilir. Aile sağlığının korunup geliştirilmesinde bir hekim olarak özellikle Aile Sağlığı Merkezlerinin önemli olduğu ve özellikle koruyucu sağlık hizmetlerinin aile için vazgeçilmez önemi vurgulanmıştır” .
Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN’ nin değerli konuşmasının ardından konuşmasını yapmak üzere Prof. Dr. İsmet Galip YOLCUOĞLU sahneye davet edildi.
 Prof. Dr. İsmet Galip YOLCUOĞLU, etkinlikte aile içi iletişimin niteliğinin artırılması, ebeveynlik rollerinin bilinçli bir şekilde üstlenilmesi ve çocukların psiko-sosyal gelişim süreçlerinin desteklenmesi konularına özellikle vurgu yaparken, aynı zamanda aile bireyleri arasında empati, güven ve karşılıklı saygının aile yapısını güçlendirmedeki kritik rolüne de dikkat çekti. Yolcuoğlu, aile içindeki sağlıklı ilişkilerin yalnızca bireysel refahı değil, toplumsal bütünlüğü de olumlu yönde etkilediğini belirterek, katılımcıları aile içi etkileşimleri yeniden gözden geçirmeye davet etti.
Prof. Dr. İsmet Galip YOLCUOĞLU’ nun değerli konuşmasının ardından konuşmasını yapmak üzere sözü Koruyucu Aile ve Evlat Edindirme Birimi Şube Müdürü Ahmet Emin BAYSAL ile Sosyal Çalışmacı Ebru ÖZTEKİN’ e bırakmıştır.
Koruyucu Aile ve Evlat Edindirme Birimi Şube Müdürü Ahmet Emin BAYSAL ile Sosyal Çalışmacı Ebru ÖZTEKİN “Aile Yılı Farkındalık Etkinliği” kapsamında Koruyucu Aile ve Evlat Edindirmenin önemine değinerek bunları ayrıntılı olarak açıkladı:
Risk altında olan ve korunmadığı takdirde içinde bulunduğu şartlardan daha kötü durumlara sürüklenme ihtimali olan çocuklar, sosyal devlet olmanın bir gereği olarak korunma altına alındığı belirtmiştir. Aile odaklı bakım modelleri ve kuruluş bakım modellerine değinmişlerdir. Aile odaklı hizmetlerin çocuklarda görülen problem davranışları azalttığından bahsetmiştir. Ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda bakım modellerine göre en az problem davranış gösteren çocukların biyolojik ailede yetişen çocuklar olduğunu belirtmişlerdir. Koruyucu aile işlem sürecinden bahsedilerek 13 aşamada koruyucu aile işleminin nasıl gerçekleştiğinden bahsetmişlerdir. Çocuğun üstün yararı adına haklarının güvence altına alındığı belirtilmiştir.
Koruyucu Aile ve Evlat Edindirme Birimi Şube Müdürü Ahmet Emin BAYSAL ile Sosyal Çalışmacı Ebru ÖZTEKİN’ in değerli konuşmaları sonrasında katılımcıların ve dinleyicilerin sorularını özenle cevaplamışlardır.
Etkinlik sonunda kendilerine, Sayın Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel BARUT ve Sayın Doç. Dr. Neşe KISKAÇ tarafından plaket takdimi yapılarak etkinlik sona ermiştir.
1a


 Galeri