Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 CİNSEL TERAPİ’Yİ KİM YAPMALI?


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Oğuzhan KILINÇEL, cinsel sağlık ve cinsel terapi ile ilgili paylaşımlarda bulundu.


Dünya Cinsel Sağlık Birliği (WAS)  2010 yılında 4 Eylül tarihini “Dünya Cinsel Sağlık Günü” olarak belirlemiştir. O dönemden beri 4 Eylül “Dünya Cinsel Sağlık Günü” olarak kutlanıyor. İlk yılki teması “Cinselliği Rahat Konuşalım” teması olmuştur. Geçen seneki teması ise “COVID-19 zamanlarında cinsel haz” olarak belirlenmiştir. Bu yazıyı Eylül ayından önceye almamızın nedeni geçen hafta cinsel tedaviler hakkındaki gelişme oldu.
Ama ondan önce bazı tanımlara bakalım.
 
‘’Cinsel Sağlık’’ Nedir?
Cinsel sağlık bir kişinin cinsel yaşamını bir zorlama olmadan, mutlu olarak ve zarar görmeden
sürdürebilmesidir. Bir anlamda, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE'ler), istenmeyen gebelikler, güç kullanma, şiddet ve ayrımcılık riskinden bağımsız olarak cinselliği yaşama halidir. Bireyler cinsel yaşamlarının sağlıklı olması konusunda sorumluluklar yüklenirler. Bu sorumluluk eşler/sevgililer arasında eşit olarak bölüşülmelidir. Sağlıklı bir cinsel yaşamda eşler/sevgililer cinsel yaşamlarında bu sorumluluklarını yerine getirmek için bunlara dikkat edilmelidir:
-Cinsel davranışlarında birbirinin onayını alır,
-Onayalmak için hiçbir zaman baskı uygulamaz,
-Eşinin/sevgilisinin haz almasına özen gösterir,
-Eşini/sevgilisini fiziksel ve ruhsal zararlardan korur,
-Birbirlerini cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara ve istenmeyen gebeliklere karşı korur,
-Yapmak istediği ve istemediği davranışlar konusunda açık olur,
-Birbirlerinin sınırlarına saygı gösterir,
-Davranışlarının sorumluluklarını üstlenir
 
 
Cinsel İşlev Bozuklukları Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
İnsan davranışı ve cinselliği bedensel, psikolojik, sosyal koşullardan etkilenir. Cinsellik salt cinsel organlara sınırlı değildir. Cinsellikle ilgili duygu, düşünce ve çok kere hatalı olabilen yerleşmiş inançlar vardır. Cinsel sorunların ve bozuklukların ortaya çıkışında kişinin bedensel ve psikolojik özellikleri ya da ikili ilişkilerin dinamikleri etkili olabilir. Doğal olarak cinsel sorunların tedavisi de onun gelişmesine neden olan etkene göre değişebilir. Kişi ile görüşülerek sorunu ortaya çıkaran, yerleşmesine neden olanlar birlikte incelenir. Türkiye’de erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu prematur ejekulasyon, polikliniğe en sık başvuru nedeni erektil disfonksiyon’dur, kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluğu cinsel isteksizlik, ama en sık başvuru nedeni vajinismus’dur. 
Cinsel Sağlık 
Vajinismus nedir?
Vajinismus, vajinaya giriş denendiğinde, vajinanın dış üçte bir kısmını çevreleyen kaslarda yineleyici ve sürekli biçimde istemsiz kasılmaların olması ve bu kasılmalara, girişe ilişkin ağrı korkusu ve kaygıların eşlik etmesidir. Bunun yanı sıra, bedenin çeşitli bölgelerinde, hatta tüm bedende kasılmalar, bacakların kapanması, titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma, fenalık hissi ve ağlama eşlik edebilir.
 
Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinismus’ un bugün için bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tek tedavi yolu cinsel terapidir. Peki kim tarafından tedavi edilmelidir? Geçen hafta içinde bununla ilgili bir gelişme yaşandı. Sağlık bakanlığına yapılan bazı başvuruların ardından Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucunda “Vajinusmus ve cinsel tedavi uygulamalarının kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığının çekirdek müfredat kapsamında yapılmasının mümkün olmadığı, ancak acil bir durum gelişmesi halinde acil tedavi girişimi kapsamındaki bir müdahaleyi içerebileceği; Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanının ise kendi çekirdek müfredatı uyarınca bu uygulamaları tek başına yapabileceği” belirtilmiştir.  Bu yanıttan yola çıkarak Vajinismus doğası gereği acil tedavi gerektirebilecek bir durum olmadığından bu bozukluğun tedavisinin Psikiyatristlerin yetkisinde olduğu bakanlık tarafından da belirtilmiş oldu. Vajinismus ve diğer cinsel işlev bozukluklarında bireylerin doğru tedaviye ulaşamaması bir halk sağlığı sorunudur, bu nedenle bu konularda doğru bilgilendirme yapılması cinsel sağlık açısından çok önemlidir.
 
Kaynaklar
-CETAD Bilgilendirme Dosyası -4
-www.cetad.org.tr
-www.psikiyatri.org.tr