Seminer Prof. Dr. Ebru Kolsal moderatörlüğünde, konuşmacı olarak Dr. Öğr. Üyesi Figen Paslı’nın katılımıyla gerçekleşirken İGÜ SBF Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut da etkinliğe katılım sağlamıştır.
PASLI, çocuk istismarına yaklaşım kapsamında istismarın açığa çıkmasında izlenen süreci, çocuğun-ebeveynin-yakınlarının şikayetçi olması, istismara bağlı izlerin veya işaretlerin profesyoneller tarafından görülmesi ve çocuğun istismara maruz kaldığına yönelik bildirim sonucunda ilerlediğini açıklamıştır. Bu sürecin en erken şekilde sağlanmasının ise; hızlıca profesyonel yardım alabilme, çevrelerinden destek görme, ruhsal sorunları en aza indirme ve tedavinin olumlu sonuçlanması için önemli olduğundan bahsetmiştir. İstismara maruz kalan çocuklara karşı çok disiplinli bir ekiple bütüncül olarak yaklaşılması gerektiği, konunun sağlık/tıbbi, sosyal hizmet ve adli boyutları ile bir bütün olarak ekip anlayışı ile sürdürülmesi gerektiğinden bahsedilmiştir. Esas olanın; çocuğun korunması, çocuk ve ailenin birlikte desteklenmesi, uzun süreli izlem ve rehabilitasyon gerektirmesine değinilmiştir. Etkin bir şekilde istismardan çocuğu korumak için belirli bileşenler olduğunu ve bu bileşenlerin; koruyucu çevre-fark etme bildirme-müdahale olduğunun altını çizmiştir.
Paslı sözlerine, çocukların yaşadıklarını neden anlatmadıklarına değinerek devam etmiştir. Çocukların bu durum karşısında kendilerine inanılmamasından korktuğundan, nasıl anlatacağını bilemediğinden, istismar davranışına anlam veremediklerinden, istismarcının uygulamış olduğu tehditlerden dolayı anlatmama olasılıklarının arttığını dile getirmiştir. Paslı, sunumunun ikinci bölümünde olgu sunumlarına yer vererek devam etmiştir. Olgu sunumundan sonra ise katılımcıların soruları yanıtlanarak etkinlik tamamlanmıştır.
Çocuk Koruma Sistemi konusunda farkındalık oluşturulmasına yönelik bölüm olarak düzenlediğimiz seminerimiz başarılı geçmiş olup değerli katılımcılarımıza teşekkür ederiz.