Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi (İngilizce)








 İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden The Karkonosze State Üniversitesi’ne


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi (İng) bölümü Öğretim Görevlisi Sümeyye ÖCAL, ERASMUS+ Personel Hareketliliği kapsamında Polonya’nın Jelenia Góra şehrinde yer alan The Karkonosze State Üniversitesi’ne gitmiş ve İstanbul’a döndüğünde Arş. Gör. Melike EDİŞ’in sorularını yanıtlayarak Polonya’da edindiği deneyimleri aktarmıştır.


Arş. Gör. Melike EDİŞ:
Gitmeye nasıl karar verdiniz?


Öğr. Gör. Sümeyye ÖCAL:
Pandemiden önce, ERASMUS personel hareketliliğine katılmamız için bizlere İGÜ ERASMUS koordinatörlüğünden mail gelmişti. Ben nedense kazanacağımı düşünmemiştim. Fakat bir meslektaşım gel birlikte başvuralım kabul alırsak beraber gideriz dedi. İkimiz de gitmeye hak kazandık. Pandemi dolayısıyla ertelense de hakkımız yanmadı ve 2 sene sonra gidebildim.
 
Başvuru sürecinizden bahsedebilir misiniz?
Başvuru süreci oldukça kolaydı. Dil puanım ve gitmek istediğim ülkeyi belirleyerek başvuruda bulundum. Ardından kazandığımı öğrendim. Esas zorluklar bundan sonra başlayacaktı. Yurtdışında ders anlatma fikri beni hem heyecanlandırıyor hem de kaygılandırıyordu. Fakat oldukça güzel bir deneyim olacağını, beni geliştireceğini düşündüm. Anlatacağım konuyu belirleyip eğitim akışını oluşturdum.Polonya 2
 
Oradaki öğrenci ve öğretim üyelerinin size karşı tutumları nasıldı?
Oraya gittiğimde oldukça sıcak bir ortamla karşılaştım. Karkonosze State Üniversitesi Erasmus Koordinatörü Dr. Kamila Biniek ile zaten sürekli mailleşmiştik. Gittiğimde yüzyüze tanışma fırsatını da buldum. Tüm seyahatim boyunca beni yönlendirdi, beni karşılayacak kişiyi ayarladı, kalacak yer konusunda yardımcı oldu. Herhangi bir zorluk yaşamadım. Sabah da onunla ve benim gibi oraya giden iki Ukraynalı öğretim üyesi ile tanıştım. Bir şeyler atıştırdıktan sonra bizlere kampüs turu yaptırdılar. Ardından açık uçlu sorular sorarak bizlerle görüşme yaptılar.
 
Oradaki öğrencilere hangi konularda ders verdiniz?
Ders anlattığım öğrenciler bana karşı oldukça meraklıydılar. Ders konusundan çok; Türkiye’yi Türk kültürünü, ERASMUS imkanını, nasıl seyahat edebileceklerini merak ediyorlardı. Benim orada olmam onlar için de farklı bir deneyimdi. Öğrencilere Türkiye’den, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden, yaşadığım şehirlerden, ERASMUS imkanından bahsettikten sonra ders konusuna geçebilmiştim. İlk dersten sonra ben de heyecanımı atlattım. Hazırlıklarımda gerekli gördüğüm değişiklikleri yaptım ve ikinci grup için tekrar hazırlandım. Toplamda üç farklı gruba ortalama 40-50 öğrenciye sunum yaptım. Kültürel alışveriş açısından oldukça bilgilendirici ve anlamlı dakikalar yaşadık.
 
Polonya 2Orada sizi en çok etkileyen ne oldu?
Tek başına yurtdışına çıkmaya cesaret etmek benim için başlı başına bir deneyim sayılabilir. Daha önce şehirler arası çok seyahat ettim fakat ilk defa yalnız başıma ülkeler arası seyahat etmiş oldum. Bunu da gayet iyi başardığımı düşünüyorum. Önce Varşova’ya gittim, orayı gezdim. Ardından tren ile Wroclaw’a geçtim. Oradan tekrar tren ile üniversiteye geçtim. Derslerim bitince Wroclaw’ı da gezme imkanım oldu. Oraların meşhur yemeklerini yiyip insanlar ile anlaşmaya çalıştık. İngilizcemizin yetmediği yerde beden diliyle anlaşabildik. Neyseki beden dili her kültürde üç aşağı beş yukarı aynı. Oldukça keyif aldım. Benim için tatil tadında bir iş seyahati oldu.
 
Üniversitemizdeki öğrencilere ve hocalara katıldığınız bu hareketliliği önerir misiniz?
Ben oraya gittiğimde oradaki öğrencilere ERASMUS yapmalarını, mutlaka Türkiye’yi de ziyaret etmelerini söylemiştim. Türkiye’ye döndüğümde de öğrencilerim oldukça meraklıydılar. Derslerde orada çektiğim fotoğrafları gösterdim. Polonya, sonbahar aylarında oldukça güzel bir renk cümbüşüne sahip. Doğal güzellikleri açısından da geniş imkanlara bulunuyor. Dağlarıyla, şehir merkezine yakın ormanlık alanlarıyla, küçüklü büyüklü gölleriyle bir sürü fotoğraf çektim. Oranın görsel şölenine hayran kalırken bir yandan da deneyimlerimi paylaştım. Öğrencilerimin kaygılarını dinledim. Kaygılarının kimilerinde haklı olduklarını fakat çözüm yollarının olduğu, kimi kaygılarının yersiz olduğunu ifade ettim. Bana verilen hibe oldukça yeterliydi, bu imkanı mutlaka değerlendirmeleri gerektiğini söyledim.
 
Bu imkanı sağlayan başta T.C. İstanbul Gelişim Üniversitesi'ne, işlemleri halletmem için bana gerekli toleransı sağlayan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı’na, üniversitemiz Erasmus Koordinatörlüğü'ne, Karkonosze Üniversitesi personellerine ve gitmem konusunda beni teşvik eden sevgili aileme ve eşime teşekkür ederim.