Çalışmada primer immün yetmezlikli çocukların ebeveynlerinin yaşam kalitesi, depresyon ve anksiyete düzeyleri değerlendirildi. Çalışma sonucunda, primer immun yetmezlikli çocuğu olan ebeveynlerin yüksek depresyon, anlık anksiyete ve sürekli anksiyete dzüeylerinin görüldüğü ve yorgunluk nedeniyle yaşam kalitelerinin etkilendiği görüldü. Hem anne hem babalar, sağlıklı gönüllülerden daha düşük enerji seviyelerine sahipti, ancak annelerin daha yüksek düzeyde kaygı ve depresif belirti yaşadığı görüldü. Çalışma, annelerin immun yetmezlikli çocuklarının hastalanmasından kaygılanmasının neredeyse tüm yaşam kalitesi bileşenlerini bozduğunu göstermiş olması en güçlü ve en özgün yanıdır. Dolayısıyla bu sonuçlar, primer immun yetmezlikli çocuklara bakım veren ebeveynlerin üzerindeki önemli duygusal ve psikolojik yükü neden sonuç ilişkisi içinde vurgulamaktadır.
“Pediatric Allergy and Immunology” (PAI), Avrupa Alerji ve Klinik İmmunoloji Akademisi’nin (EACCI)’nin yayınıdır ve çocuk alerji ve immunolojisi alanında dünyanın önde gelen dergisidir. EAACI, 1956 yılında Floransa'da kurulmuş olup alerji ve klinik immünoloji alanında Avrupa'nın en büyük tıp derneği haline gelmiştir. EAACI, 124 ülkeden 12,000'den fazla üyeyi ve 74'ten fazla ulusal derneği içermektedir. PAI, çocuklarda bağışıklık yetmezliği, alerjik inflamatuar ve enfeksiyöz hastalıkların anlaşılması ve tedavisi ile ilgili orijinal katkılar ve kapsamlı incelemeler yayınlanmaktadır. Impact faktörü 4.4 tür ve Çocuk Hastalıkları alanında Q1 (birinci) dilimde bir dergidir.
Çalışma, immun yetmezliği olan çocukların ebeveynleri ile genel olarak ebeveynlerin ve çocukların yaşam kalitesini artırmak için bakım verenlere destek sağlamanın önemini vurgulamaktadır. Bu destek, ebeveynler arasındaki depresyon ve kaygı düzeylerini azaltabilir, kalitesini artırabilir ve çocukların hem fiziksel hem sosyal iyi oluşlarına yardımcı olabilir.
Elde edilen bu sonuçlar sonrası, Çocuk Gelişimi İngilizce Bölümü olarak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji Kliniği ile birlikte annelerin anksiyete ve depresyonla baş etme stratejilerini artıracak bir psikodrama projesi planlanmaktadır.