Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi (İngilizce)








 COVID-19 süreciyle değişen Aile içi ilişkiler


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Sümeyra Bender COVID-19 sürecinde aile içi ilişkiler ile ilgili paylaşımda bulundu.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Sümeyra Bender, “COVID-19 pandemisi nedeniyle evde daha fazla zaman geçirmek, uzun zamandır bir aile birimi olarak bazı yararsız başa çıkma kalıpları nedeniyle kaçındığımız aile dinamiklerimizin ön plana çıkmasına sebebiyet verdi. Bu aslında ebeveynler için, partnerleri ve çocuk veya çocukları ile olan ilişkilerini ve diğer aile üyelerinin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini incelemeleri için mükemmel bir fırsata dönüşebilir’’ dedi.

Bender, “Anne babanın kendi aralarında ve çocukları ile olan ilişkisinin doğası, ailenin kaç çocuğu olduğu, diğer aile üyeleri, aile multijenerasyonel yani çok kuşaklı bir aile olabilir ve diğer birçok faktörün aile dinamikleri üzerinde gerçekten büyük bir etkisi olabilir. Örneğin, bir ebeveyn, çocuğu veya çocukları ile diğer partnerden daha yakın bir ilişkiye sahip olabilir veya çocuğuna veya çocuklarına partnerinden daha yakın olabilir ve bu da sonunda çocuklar arasında kıskançlığa neden olabilir. Bir çocuk her zaman karakoyun veya işlevsiz bir ailenin 'Günah Keçisi' dediğimiz çocuğu olarak görülmüş ve sorun çıkaran rolünü üstlenmiş olabilir. Aile içindeki bu etkileşimler, pandemi nedeniyle birçok ebeveyn evden çalıştığı için ve çocuklar da artık evden eğitim görebildiklerinden dolayı aileleri ile birlikte daha fazla zaman geçirmeleri nedeniyle daha net bir şekilde ortaya çıkabilir.''

AİLE İÇİ İLİŞKİLERİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN EBEVEYNLERİN KENDİNE SORMASI GEREKEN BİRKAÇ SORU

‘’Ebeveynlerin kendilerine sormaları gereken birkaç soru, aile içindeki ilişkiyi kolaylaştırmaya veya yeniden alevlendirmeye gerçekten yardımcı olabilir. Her aile üyesi sevgiyi nasıl gösterir ve almayı sever? Bu sevgi ne sıklıkla gösterilir?

Bender, Birbirimize sevgi ve ilgi gösterme şeklimiz, diğer aile üyesinin kendisine gösterilmesini beklediği şekilde olmayabilir' diyerek sözlerine devam etti. 

Aile içinde karşılaştığımız bir sorunu nasıl çözeriz?

Aile üyeleri pandemi ve sonuçlarıyla nasıl başa çıkıyor?

Birlikte ve bire bir vakit geçiriyor muyuz?

Onlarla oynayacak zamanımız var mı?

Partnerlerimizin veya çocuklarımızın yeni ilgi alanlarını biliyor muyuz?

Sürekli gelişmekte ve değişmekte olduğumuzdan onların yeni ortaya çıkan ve kalplerine yakın tutabilecekleri gelecek fikirlerini biliyor muyuz?

Bu konuları sormak ve açıklığa kavuşturmak bir aile birliği olarak aramızda bağ kurmamızı sağlayabilir ve daha sağlıklı bir aile ortamına yol açabilir’’ dedi.