Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi (İngilizce)








 20 Mayıs Çocuk Gelişimciler Günü


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından düzenlenen, Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Talat Sarıkavak, Öğr. Gör. Buse Kerigan, Öğr. Gör. Bedriye Çelik, Arş. Gör. Hatice Zelal Bingöl, Arş. Gör. Kübra Aldırmaz ve bölüm öğrencilerinin katılım sağladığı “20 Mayıs Çocuk Gelişimciler Gününü İstanbul Oyuncak Müzesinde Kutluyoruz” etkinliği gerçekleştirilmiştir.


Müze yolculuğu sırasında; Dr. Öğr. Üyesi Talat SARIKAVAK tarafından oyuncakların çocuklar üzerindeki etkilerinden, gelişim alanlarına katkılarından bahsedilmiştir. Öğr. Gör. Bedriye ÇELİK tarafından “oyun ve oyun materyalleri” dersi kapsamında teorik olarak gördükleri bilgileri bugünkü oyuncak müzesi ziyareti sayesinde pekiştireceklerini belirterek geziye olan katılımlarından dolayı öğrencilere teşekkür etti. Sonrasında Öğr. Gör. Buse KERİGAN tarafından da Türkiye’deki oyuncak müzelerinden bahsedilerek, İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kuruluşu ve hikayesi hakkında bilgiler aktarılmıştır. Arş. Gör. Hatice Zelal BİNGÖL tarafından eğitici oyuncaklar hakkında bilgi verilerek, oyuncak seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Arş. Gör. Kübra ALDIRMAZ ise müzeyi hangi bakış açısı ile gezmelerine dikkat çekerek sözlerine devam etmiştir. Müze ziyaretinde öğrencilerle birlikte müzenin genel müdürü Belgin AKIN’ın günün anlam ve önemine dikkat çeken dilek ve temennilerde bulunduğu konuşmasıyla “20 Mayıs Çocuk Gelişimciler Günü” kutlaması yapılmıştır.

İstanbul Oyuncak Müzesi; 23 Nisan 2005 yılında Belgin AKIN ve şair/yazar Sunay AKIN tarafından kurulmuştur. 1700’lü1b yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze Göztepe ilçesinde tarihi bir köşkte konumlanmıştır. Sunay AKIN’ın 20 yılda 40’ı aşkın ülkedeki antikacılardan ve açık arttırmalardan satın aldığı oyuncaklarla kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi dünya tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemi ile ziyaretçilere sunmaktadır. Örneğin, uzay oyuncaklarının sergilendiği bölümde Ay’a ulaşma çabası, tren oyuncakları bölümünde ise sanayi devrimi oyuncakların diliyle anlatılmaktadır. Müzenin dekoru da bu düşünceyle sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır. Müze bir şair tarafından açılmış olması ve bir sahne tasarım sanatçısı tarafından tasarlanmış olması özelliği ile de dünyada bir ilki teşkil etmektedir.

İstanbul Oyuncak Müzesi ile birlikte Avrupa ülkelerinde büyük öneme sahip olan oyuncak müzeleri konusunda ülkemizdeki boşluk tamamlanmış ve İstanbul Oyuncak Müzesi dünyadaki örnekleri arasında önemli bir yere sahip olmuştur. 2012 yılının Kasım ayında İstanbul Oyuncak Müzesi tarafından gerçekleştirilen ve dünyada bir ilk olan TOYCO-2012 İstanbul (Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği) buluşması ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilmiştir. Bu sayede İstanbul Oyuncak Müzesi dünyada çocuk ve oyuncak müzeleri birliği kurulması konusunda öncü olmuş, İstanbul’a ‘oyuncak müzelerinin başkenti’ ünvanını kazandırmıştır. İstanbul Oyuncak Müzesi ülkemizdeki diğer oyuncak müzelerinin de açılması için örnek teşkil etmiştir.

Nürnberg Oyuncak Müzesinde “Türkiye Oyuncakları, Sunay AKIN’ın Hazineleri” sergisi açılmıştır. Nürnberg Objektif Kültür Merkezinin girişimiyle Nürnberg Oyuncak Müzesinde açılan Türk oyuncakları ve Sunay AKIN’ın hazineleri sergisi video gösterimi ile öğrencilerimize sunulmuştur.

1e