Birleşmiş Milletler (BM), 3 Aralık tarihini ‘’Uluslararası Engelliler Günü’’ olarak ilan etmiştir. Bu günün önemine dikkat çeken SOYSAL ACAR, sözlerine günümüzde engelli kavramının ‘özel gereksinimli birey’ olarak kullanıldığını ifade ederek başlamıştır.
SOYSAL ACAR, özel gereksinimli bireylerin tedavilerinde yaşanan temel sorunun psikolojik değerlendirme, psikolojik müdahale ve psikolojik sağlamlık süreçlerinin zamanında ve etkili bir şekilde kullanılmaması olduğunu belirtmiştir. Ailelere bu konuda destek olunması için yapılması gerekenleri ise; aileyi çocuklarının durumuna ilişkin gerçekler konusunda bilgilendirmek, aileye kendi ve çocuklarının sorunlarıyla başa çıkabilmeleri ve anlayabilmeleri için psikoterapi programlarıyla yardımcı olmak, çocuklarının becerilerini geliştirmeleri için ailelere yönelik öğretim programları vermek şeklinde sıralamıştır.
‘’Özel gereksinimli bir çocuğa sahip olacaklarını öğrenen anne ve babalar genellikle bebeğin doğumundan çok kısa bir süre sonra sahip olmayı bekledikleri sağlıklı çocuk imgesini kaybederler ve yoğun bir hayal kırıklığı eşliğinde yas süreci yaşarlar’’ diyerek konuşmasına devam eden SOYSAL ACAR, ailenin tanıyı öğrendiği andan itibaren çocuklarının gelişimi, bakımı ve büyütülmesi, davranış ve duygusal sorunları ve eğitimi ile ilgili gündelik hayata dair çok sayıda psikolojik sorun yaşayabileceğini ifade etmiştir. Ardından sözlerine doğumdan sonraki süreçte çocuğun gelişim basamaklarının ayrıntılı, güncel, gerçekçi hedef ve amaç birliği sağlayacak şekilde düzenli olarak değerlendirilmesi gerektiğini eklemiştir.
SOYSAL ACAR, özel gereksinimli çocukların gelişim izleminde çocuğun yalnızca özel eğitim süreci içerisindeki ilerleme düzeyinin değil tüm alanlardan değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiş ve çocuk için bir yetkinlik alanının oluşturulması gerektiğine dikkat çekmiştir. Bu noktada gelişim izleminin ailenin ve çocuğun ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olmasının önemli olduğunu ifade etmiştir. Sözlerine ‘’Aileler içinde bulundukları koşulları anlayıp kavradıktan sonra ikinci aşamada gerçekçi stratejiler belirleyebilirler’’ diyerek devam eden SOYSAL ACAR, ailelerin daha sonra belirledikleri bu stratejilerin bir kısmını günlük yaşamlarında uygulamaya koyabileceklerini belirtmiştir. Son aşamada ise uyguladıkları stratejilerin sonuçlarını değerlendirmeleri ve amaçlarına ne derece ulaştıklarını, eğer ulaşamamışlarsa bunun nedenlerini araştırmaları gerektiğini belirtmiştir.
Son olarak SOYSAL ACAR, uzmanların danışmanlık süreçlerinde dikkat etmesi gereken noktaları; ailenin gereksinimleri ve değerlerinin iyi bilinmesi, önceki danışmanlık süreçlerinin değerlendirilmesi, danışmanlığın ihtiyaç duyulabilecek tüm gelişim dönemlerine yayılması ve ailenin tüm fertleriyle bir bütün olarak ele alınmasıyla problemin çözümünde tüm aile ile işbirliği yapılması olarak ifade etmiştir.
Özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin toplumsal yaşama katılımı konusunda destek almanın önemine vurgu yaparak sözlerini tamamlayan SOYSAL ACAR ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtlamıştır. Etkinlik, Prof. Dr. Ebru KOLSAL’ın katkıları ile sona ermiştir.