Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik (İngilizce)








 Pandemi Döneminde Beslenme


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) Bölümü Öğretim Görevlisi Şeyma Akbulut, pandemi döneminde beslenmeye dair bilgiler verdi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) Bölümü Öğretim Görevlisi Şeyma Akbulut, 25.01.2021 tarihi saat 20.00’da ‘‘igurehberlik’’ instagram hesabı canlı yayınına katılarak pandemi döneminde beslenme hakkında bilgiler verdi. 

Akbulut şu açıklamalarda bulundu:

‘‘Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Besinlerin yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye ve özel duruma göre ihtiyaç kadar alınmasına yeterli ve dengeli beslenme denir. Pandemi döneminde insanlar, taze ve işlenmemiş yiyecekler tüketmeli, ara öğünler yapmalı, sebze ve meyveleri uzun süre pişirilmemeli, C vitamini kaynaklarından limon, portakal, greyfurt, mandalina, kivi gibi bağışıklık sistemine destek olan besinleri tüketmelidir. Sebze ve meyveleri mevsimlerinde tercih etmelidir. Günlük olarak ortalama 2 litre su tüketilmelidir. Beslenme rutinimiz ruh sağlığı açısından etkilidir. Rafine karbonhidratlar, şeker ve doymuş yağ asitleri bakteri dengesini bozmaktadır. Bağırsaklardan serotoninin %95’i emilir. Serotonin; deniz ürünleri, muz, ananas, erik, fındık, süt, ıspanak ve yumurta gibi besinlerde bulunan triptofandan ürettiği önemli bir nörotransmiterdir. Uyku, iştah kontrolünün düzenlenmesi serotonin görevleri arasındadır ve artmış serotonin seviyesi, ruh halinin iyi olması ile ilişkilidir. Probiyotikler, Omega-3, D vitamini takviyeleri, meyve ve sebze tüketiminin serotonin düzeyine olumlu etkileri vardır. Öğrencilerimizin zihinsel performanslarını ileriye taşımak ve algılarını artırmak için düzenli olarak kahvaltı yapmaları önemlidir. Buna ek olarak süt, yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, sebze-meyve ve sebze-meyve suları gibi dengeli seçimler yapılmalıdır. Kahvaltı yapmadan girilen derslerde ilerleyen saatlerde baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Pandemi döneminde mümkün olduğunda dışarıdan yemek yenilmemeli, evde az yağlı pişirilmiş yemekler tercih edilmelidir’’ 

Katılımlarından dolayı Öğretim Görevlisi Şeyma Akbulut’a teşekkür edildi. Etkinlik katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasından sonra sona erdi.