Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik (İngilizce)








 Lise Kış Akademisi 21


Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi B. Gökçe Çöl Lise Kış Akademisi 21'de "Food Safety & Hygiene" konulu dersi gerçekleştirdi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Lise Kış Akademisi 2021’de Dr. Öğr. Üyesi Başak Gökçe Çöl, Gıda Güvenliği ve Hijyen konulu derste lise öğrencilerine; gıda kaynaklı tehlikeler ve gıdalara bulaşma kaynaklarını anlatmıştır. Riskli gıdalar ve mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynakları, mikroorganizmaların çeşitleri ve gelişmeleri için uygun şartlar, gıda zehirlenmeleri ve semptomları, gıda zehirlenmeleri açısından riskli gruplar ile Dünya Sağlık Örgütü’nün Tüketiciler için Güvenli Gıda Eldesinde 5 Anahtar Kural’dan (Temiz tut, İyice pişir, Çiğ ve pişmiş gıdaları ayır, güvenli sıcaklık aralığında muhafaza et, güvenilir su ve hammadde kullan), kişisel hijyen ve el yıkamanın öneminden, ellerin ne zaman ve nasıl yıkanması gerektiğinden ve son olarak da Covid-19 ve Gıda güvenliği kapsamında; market alışverişlerinde ve evde gıdaları hazırlarken dikkat edilmesi gereken kurallardan bahsederek şunları söylemiştir:

"Gıdalar tarladan soframıza gelene kadar ki süreçte insan sağlığına zarar verebilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik çeşitli tehlikelere maruz kalmaktadır. Gıdaların üretimi, işlenmesi, taşınması, dağıtımı, pişirilmesi ve servis edilerek tüketilmesine kadar ki aşamalarda güvenli gıdanın elde edilmesi herkesin sorumluluğu altındadır. 200'den fazla bilinen hastalık gıda yoluyla bulaşmakla birlikte her birey gıda kaynaklı hastalığa yakalanabilir. Ancak hamile kadınlar, küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar gibi bazı kişilerin gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir. Gıda kaynaklı zehirlenme ve enfeksiyonlarda semptomlar genellikle hafif seyirli görülmekle birlikte, ciddi seyredebilir ve ölüme neden olabilir."