Arş. Gör. Güldane Yıldırım, çalışmanın sunumunu gerçekleştirirken; bildirinin yazarları arasında Doç. Dr. H. Merve Bayram, Prof. Dr. S. Arda Öztürkcan ve bölümümüz öğrencisi Duygu Aydın da yer aldı. “Besin Etiketi Okuryazarlığı ve Diyet Öz Yeterliliğinin Ortorektik Eğilimler ve Diyet Kalitesi ile İlişkisi” başlıklı bu sunum, sağlıklı beslenme davranışlarına ışık tutan dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.
Sunumda, bireylerin besin etiketi okuryazarlığı ve diyet öz yeterliliği düzeylerinin, sağlıklı beslenme davranışları üzerindeki etkileri ele alındı. Araştırma sonuçlarına göre; besin etiketi okuryazarlığı, bireylerin sağlıklı beslenmeye yönelik olumlu eğilimleriyle (sağlıklı ortoreksiya) anlamlı şekilde ilişkili bulundu. Etiket okuma alışkanlığı yüksek olan bireylerin, diyetlerini daha bilinçli şekilde yönettiği ve bu durumun diyet kalitelerini artırdığı görüldü.
Diyet öz yeterliliği ise bireylerin hem sağlıklı hem de zaman zaman kısıtlayıcı beslenme davranışlarını sürdürme eğilimleriyle ilişkili bulundu. Özellikle, duygusal yeme ve cezbedici yiyeceklerle başa çıkabilme becerilerinin yüksek olduğu bireylerde, daha sağlıklı diyet tercihlerine rastlandı. Bu bulgular, toplum düzeyinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesinde bireysel becerilerin önemini bir kez daha ortaya koydu.
Çalışma, besin etiketlerini doğru okuyabilen ve diyetini yönetme konusunda yeterlik hissi olan bireylerin, genel sağlık düzeyinin iyileştirilmesinde önemli bir role sahip olabileceğini göstermektedir. Halk sağlığı açısından değerlendirildiğinde; etiket okuryazarlığı ve diyet öz yeterliliği gibi becerilerin erken yaşlardan itibaren kazandırılması, obezite başta olmak üzere pek çok beslenmeye bağlı hastalığın önlenmesine katkı sağlayabilir. Bu kapsamda, beslenme eğitimi programlarının sadece bilgiye değil, bireysel becerilerin gelişimine de odaklanması önerilmektedir.
Bölüm öğretim elemanlarımızı ve öğrencimizi başarılı sunumları ve katkıları dolayısıyla tebrik ederiz.