Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik (İngilizce)








 Bariatrik Cerrahide Diyetisyenin Rolü


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik İngilizce Bölümü tarafından 6 Haziran Pazar günü 20.00 saatinde Google Meet aracılığıyla ‘‘Bariatrik Cerrahide Diyetisyenin Rolü’’ adlı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Konuşmacı olarak Diyetisyen (Dyt) Nagehan Afşar katıldı.


Dyt. Nagehan Afşar’ın katılımıyla “Bariatrik Cerrahide Diyetisyenin Rolü” etkinliği 06.06.2021 Pazar günü saat 20:00’da Google Meet üzerinden gerçekleştirildi. Dyt. Afşar sözlerine obeziteyi hakkıyla bilmenin önemine vurgu yaparak, “Obezitenin; sağlığımızı bozacak, uzun dönem komplikasyon riskini arttıracak, yaşam süresini kısaltacak, kompleks ve kronik bir hastalık olduğu bilinmektedir. Etiyolojisine bakacak olursak; obeziteyi kısaca alınan kalorinin yakılan kaloriden fazla olması, egzersiz yetersizliği, sedanter yaşam ya da hormonal bozukluklar olarak tanımlayabiliriz. Ancak literatürdeki yeni çalışmalar, bu faktörlerin bağımsız etkilerinden daha çok birbirleri ile olan etkileşimlerine odaklanıyor. Bu yüzden ağırlık kaybı hedeflenen müdahalelerde bu faktörlerin bir bütün olarak değerlendirilmemesi durumunda istenilen sonuçlara ulaşmak zor olabilir.” sözleriyle başladı.

Afşar, “Diyetisyen olarak cerrahi öncesinde, sırasında ve sonrasında çok önemli rollerimiz var. Öncesinde, hastanın öyküsüne, fiziksel muayene ve laboratuvar sonuçlarına göre obezitenin ve tedavi yönteminin tanımlanmasında büyük bir önemimiz var.” sözleriyle klinik tecrübelerinden yola çıkarak diyetisyenin bariatrik cerrahi tedavisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Mide botoksu, mide balonu ve bariatrik cerrahi operasyonlarından bahsederek sunumuna devam eden Afşar, “Bunları anlatıyorum çünkü doğru tanının konulması; diyetisyenin doğru yönlendirmesi ve hekimin de sadece olması gereken kişilere bu işlemleri uygulaması açısından çok çok önemli.” diye ekleyerek  cerrahi öncesinde diyetisyenin önemine bir kez daha değindi. Cerrahi uygulanacak kişilerin belirlenmesinde önemli kriterleri güncel literatür bilgisini klinik tecrübeleriyle harmanlayarak aktardıktan sonra Afşar, her kişinin kendi özelinde değerlendirilmesi gerektiğini ve önemli olanın doğru müdahaleyi uyguluyor olmak olduğunu da sözlerine ekledi. 

Cerrahide uygulanan yöntemlere ve prensiplerine değinen Afşar, sunumuna diyetisyenin cerrahi süreçteki rolü ile ilgili; “Hekim ameliyatı yapıyor ve hasta kliniğe çıktıktan sonra birinci gününde muhatabı sizsiniz, bir diyetisyen. Hastanın ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlarının yönetiminden siz sorumlusunuz. Hastanın ağrısı olabiliyor, bulantısı olabiliyor, midede çok küçülme olduğu için tolere edilebilecek miktar azalıyor.” sözleriyle devam etti. Operasyon sonrasında hastaların takip etmesi gereken beslenme protokolünden detaylı bahseden Afşar, beslenmeyle ilgili oluşacak komplikasyonlarda birincil sorumlunun diyetisyen olduğunu belirtti. Teorik bilgilerin iyi özümsenmesi gerektiğini ancak pratikte bu geçiş sürecinin kişiden kişiye göre değişiklik gösterebileceğinin de unutulmaması gerektiğini belirten Afşar, hastanın diyetisyen tarafından ciddi bir izlem altında tutularak sürecin planlamasının büyük önem taşıdığını vurguladı. 

Diyetisyenin cerrahi sonrasındaki rolünün belki de en önemlisi olduğunu belirten Afşar, “Diyetisyenle çalışılmıyorsa, cerrahiden sonra ağırlık kazanımı riski çok artıyor. Çünkü kişi alkol almaya başlayabiliyor ya da operasyon sonrasında kilo veriyorum ve bu böyle devam edecek algısı oluşabiliyor. Ancak elbette böyle bir şey söz konusu değil. 1,5-2 yıl sonra kişinin alışkanlıkları tekrar devreye giriyor ve kişi doğru bir beslenme planı uyguluyorsa kilosunu korurken, doğru olmayan alışkanlıklarına devam ediyorsa yeniden ağırlık kazanımı yaşayabiliyor. Kişi diyetisyenle çalışmıyorsa cerrahi müdahaleden alacağı verim çok çok düşüyor.” diyerek konuşmasına devam etti. Cerrahi sonrasında oluşacak kişisel komplikasyonlara göre hastalara beslenme programı planlamanın öneminden bahseden Afşar, kişisel komplikasyonlar dışında makro ve mikro besin öğelerinin yeterli alımını sağlanmanın her hasta için çok önemli olduğunu vurguladı. Hedeflenen ağırlığa ulaşamama ve ağırlık kazanımı konusunda belli başlı nedenlerden bahseden Afşar, bu nedenlerin belirlenmesinde ve çözümünde diyetisyen izleminin çok önemli olduğunu, diyetisyenin hastayı çok yakından takip etmesi gerektiğini belirtti. 

Etkinlik sonunda katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı. Tüm katılımcıların ve Dyt. Nagehan Afşar’ın Diyetisyenler Günü kutlanarak etkinlik tamamlandı.