Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Ulusal Çikolatalı Sufle Günü


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Münevver Başak Onat, Ulusal Çikolatalı Sufle Günü hakkında açıklamalarda bulundu.


Her yıl 28 Şubat Ulusal Çikolatalı Sufle Günü olarak kutlanır. Çikolatalı sufle gibi ikonik bir tatlıyı onurlandırmak amacıyla kutlanmaya başlanan bu özel günde, sizinle suflenin tarihine bir yolculuk yapmak, püf noktaları paylaşmak ve suflenin diyetteki yerini konuşmak istedik!

Sufle, Fransız mutfağının en zarif ve tanınmış tatlılarından biridir. Kelime kökeni Fransızca soufflé (üflemek, kabarmak) fiilinden gelir ve tatlının fırında kabarıp yumuşak dokusunu almasından dolayı bu ismi almıştır. İFransız şef Vincent La Chapelle tarafından geliştirilmiş, ardından şef Marie-Antoine Carême tarafından popüler hale getirilmiştir. 19. yüzyılda Fransız aristokratların en sevdiği tatlılardan biri haline gelen sufle, günümüzde dünya mutfaklarında geniş bir yelpazede yorumlanarak servis edilmektedir.

Tatlı versiyonu çok daha popüler olmayı başarmış olsa da aslında sufle, tatlı ve tuzlu olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Tatlı suflelerin; çikolatalı, vanilyalı, limonlu, kahveli, fındıklı, bademli ve meyveli gibi çeşitleri bulunur. Genellikle sıcak servis edilirler. Tuzlu suflelerin ise; sebzeli ve hatta etli çeşitleri vardır ve bu sufleleri ana yemek olarak sunmak da mümkündür. Özellikle Fransız mutfağında peynirli sufle oldukça popülerdir.

Çikolatalı sufle ise hem tatlı hem de tuzlu çeşitlerin içinde şüphesiz en bilinen ve en sevilen sufle çeşididir. Yoğun kakao ve çikolata içeriği sayesinde tatlı severlerin favorilerinden biri olmuştur. Pişirildiğinde iç kısmı yumuşak ve akışkan kalır, dışı ise hafif kabarık ve süngerimsi bir dokuya sahiptir. Çikolatalı suflenin ana malzemeleri bitter çikolata, tereyağı, yumurta, toz şeker ve un olup sıklıkla pudra şekeri ile süslenerek servis edilirler.

Dışı süngerimsi içi akışkan bu zorlu pişirme ayarını tutturmak için bazı öneriler ise şöyledir. Çırpma işlemini iyi gerçekleştirin, kaplarınızı iyi yağlayın, pişirme sırasında fırını açmayın!

Klasik çikolatalı sufle, yüksek kalori, şeker ve yağ içerebilir ve bu nedenle tüketiminin sağlıklı bir diyet içerisinde günlük olarak konumlanması zordur. Ancak elbette ki yasaklardan ve kısıtlamalardan uzak olan diyet en sürdürülebilir diyettir ve nefis bir çikolatalı sufle de hayatınızın sevilen bir parçası olarak kalmaya devam edebilir. Bununla birlikte suflenin klasik tarifinden uzaklaşmayı göze alan ve mutfak hünerlerine yaratıcılığı da eklemek isteyenler için yulaf unlu, bal kabaklı, elma püresi ile tatlandırılmış vb. tarifler denemek de mümkündür.