Çocuk Gelişimi

'Kadına Yönelik Şiddet' etkinliği gerçekleşti

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi (Tr) Bölümünün 30.11.2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘’Kadına Yönelik Şiddet’’ konulu etkinliğe Psikiyatrist Dr. Öğr. Üyesi Arzu ERKAN YÜCE ve Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel BARUT katılmıştır.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edilmiştir. ‘Kadınlara Yönelik Şiddeti Sona Erdirmek İçin Birleşin’ kampanyası, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleşmektedir. Bu kapsamda küresel eylem çağrısında bulunarak, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması ve dünya çapında farkındalığı artırmak amaçlanmaktadır.

Konuşmasına Bekir COŞKUN’un ‘Bir Kadın Gittiğinde’ adlı şiirini okuyarak başlayan Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel BARUT, ‘Kadın annedir, kadın eştir, kadın yoldaştır, kadın en iyi öğretmendir’ sözleriyle kadının değerini vurgulayarak, ‘Beşiği sallayan Dünyayı sallar’ cümlesiyle kadının gücüne dikkat çekmiştir. Geçmişten bugüne kadının toplumdaki yerine değinen BARUT, konuşmasında Mustafa Kemal’in sözlerine yer vererek Türkan Saylan’ın da ‘Her Eğitimli Kadının Cumhuriyete borcu vardır’ sözünü de paylaşmıştır. Konuşmasını Nazım Hikmet RAN’ın ‘Kadın’ şiirini okuyarak sonlandırmıştır.

Şiddet dilde başlıyor diyerek konuşmasına başlayan Dr. Öğr. Üyesi Arzu ERKAN YÜCE ‘…. kişi …… kadına şiddet uyguladı’ diyerek ifade etmenin daha doğru olduğunu, failin adının anılması gerektiğini vurgulamıştır. Aynı zamanda medyada şiddetin görüntülerinin paylaşılması, şiddetin içeriğinin aktarılmasının, faillerin suç işlemesine model olduğunu, şiddete maruz kalan kişilerin de travmalarının tetiklendiğini söyleyerek, bu tür paylaşımların olumsuz yansımalarına dikkat çekmiştir.

YÜCE, kadına yönelik şiddetle ilgili genellenmiş ancak her zaman doğru olmayan noktalardan bahsetmiştir.

Kadınlara şiddete maruz kalmamak için yapmaları gerekenleri söylemenin, sanki kadının şiddetin sorumlusu olarak gösterilmesinin yanlışlığına değinen YÜCE, ‘Şiddete maruz kalmamak kadının sorumluluğu değildir, şiddet uygulamamak erkeklerin görevidir’ demişti.

‘Bir kapı inanmıyorsa, inanacak başka kapı bulunur’ diyerek şiddete uğrayan kişilerin şiddeti dile getirerek ilgili kişilere başvurması gerektiğini belirterek konuşmasına son verdi. Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN’in ve Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel Barut’un katkıları ile etkinlik sona ermiştir.

igü