Çocuk Gelişimi

Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri ile İstanbul Oyuncak Müzesi ziyaret edildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından düzenlenen “Çocuk Gelişimi Bölümü Öğrencileri İle İstanbul Oyuncak Müzesi Ziyareti” etkinliği müze kurucusu Sunay Akın’ın da katılımıyla keyifli bir şekilde tamamlanmıştır.

Geziye; Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin ve bölüm hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Talat Sarıkavak, Öğr. Gör. Buse Kerigan, Arş. Gör. Kevser Tuğba Çınar, Arş. Gör. Hatice Zelal Bingöl ve bölüm öğrencileri katılım sağlamıştır.

Müze yolculuğu sırasında; Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin tarafından müfredatımızda yer alan “oyun ve oyun materyalleri” konusunda teorik olarak gördükleri bilgileri bugünkü oyuncak müzesi ziyareti sayesinde pekiştireceklerini belirterek geziye olan katılımlarından dolayı öğrencilere teşekkür etti. Sonrasında Dr. Öğr. Üyesi Talat Sarıkavak tarafından oyuncakların çocuklar üzerindeki etkilerinden, gelişim alanlarına katkılarından bahsedilmiştir. Öğr. Gör. Buse Kerigan tarafından da Türkiye’deki oyuncak müzelerinden bahsedilerek, İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kuruluşu ve hikayesi hakkında bilgiler aktarılmıştır.İGÜ HABER

İstanbul Oyuncak Müzesi; 23 Nisan 2005 yılında Belgin Akın ve şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulmuştur. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze Göztepe ilçesinde tarihi bir köşkte konumlanmıştır. Sunay Akın’ın 20 yılda 40’ı aşkın ülkedeki antikacılardan ve açık arttırmalardan satın aldığı oyuncaklarla kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi dünya tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemi ile ziyaretçilere sunmaktadır. Örneğin, uzay oyuncaklarının sergilendiği bölümde Ay’a ulaşma çabası, tren oyuncakları bölümünde ise sanayi devrimi oyuncakların diliyle anlatılmaktadır. Müzenin dekoru da bu düşünceyle sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır. Müze bir şair tarafından açılmış olması ve bir sahne tasarım sanatçısı tarafından tasarlanmış olması özelliği ile de dünyada bir ilki teşkil etmektedir.

İstanbul Oyuncak Müzesi ile birlikte Avrupa ülkelerinde büyük öneme sahip olan oyuncak müzeleri konusunda ülkemizdeki boşluk tamamlanmış ve İstanbul Oyuncak Müzesi dünyadaki örnekleri arasında önemli bir yere sahip olmuştur. 2012 yılının Kasım ayında İstanbul Oyuncak Müzesi tarafından gerçekleştirilen ve dünyada bir ilk olan TOYCO-2012 İstanbul (Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği) buluşması ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilmiştir. Bu sayede İstanbul Oyuncak Müzesi dünyada çocuk ve oyuncak müzeleri birliği kurulması konusunda öncü olmuş, İstanbul’a ‘oyuncak müzelerinin başkenti’ ünvanını kazandırmıştır.

Gezi sırasında Arş. Gör. Kevser Tuğba Çınar önderliğinde öğrencilerden en çok ilgilerini çeken 3 adet oyuncak görseli fotoğraflamalarını ve bu görselleri dijital bir uygulama ile ortak alanda paylaşmaları istenmiştir. Bu doğrultuda öğrencilerin internaktif bir şekilde katılımı sağlanılmıştır.
Gezinin sonlandırılma aşamasında müzenin kurucusu Sunay Akın ile çocuk gelişimi bölümünün önemi hakkında konuşularak gezi tamamlanmıştır.
oyuncak müzesi