Çocuk Gelişimi

''Alkol Bağımlılığı ve Tedavi Yaklaşımları'' semineri gerçekleşti

Bağımlılıklarla Mücadele Birimi Koordinatörlüğü ‘’Alkol Bağımlılığı ve Tedavi Yaklaşımları’’ başlıklı etkinliği 15.12.2022 tarihinde gerçekleştirdi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Rıfat MUTUŞ’un açılış konuşmasını yaptığı etkinlik Bağımlılıklarla Mücadele Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN’in konuşmasıyla devam etti.

ELKİN konuşmasında, bağımlılıkların sık görülmeleri, neden olduğu hastalıklar ve işlevsel bozukluklar, yaşam süresini kısaltıp kalitesini azaltması, tedavisinin maliyetli oluşu ve en önemlisi önlenebilir olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur, dedi. Bağımlılığı genel olarak; bireyin normal dışında tanımlanan ve zararlı sonuçlar da doğurabilecek çeşitli davranış tiplerine yatkınlığı ifade eden bir kavram olduğunu ve alkol bağımlılığında madde kullanım bozuklukları içinde yer alan kontrolsüz, otomatik ve zorlayıcı özellikte olan, yüksek düzeyde alkol alımı ile karakterize bir psikiyatrik sağlık sorunu olduğunu belirtti. Alkol bağımlılığının epidemiyolojisine bakıldığında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2016 yılı raporuna göre 3 milyondan fazla insanın alkol bağımlılığı sonucu hayatını kaybettiğini ve bu ölümlerin dörtte üçünden fazlasının erkeklerde görüldüğü ve alkol bağımlılığının küresel hastalım yükünün %5’inden fazlasına neden olduğunu vurgulamıştır.
ELKİN konuşmacı Doç. Dr. Neslihan AKKİŞİ KUMSAR’ı kürsüye davet etmeden önce kısa özgeçmişini konuşmacılarla paylaşmıştır.

Doç. Dr. Neslihan AKKİŞİ KUMSAR konuşmasında; bağımlılığın tanımı, bağımlılıktaki risk etmenleri, bağımlılık ve kötüye kullanım kavramları, DSM 5 madde kullanım bozuklukları kapsamında bağımlılıkta tanı kriterlerini; yoksunluk, tolerans, impulsite, bağımlılığın gelişim aşamaları, bağımlılık döngüsü, bağımlılığın nörokimyasal özelliklerinden, bağımlılığın kimlerde görüldüğünden bahsederek bağımlılığın biyokimyasal bir hastalık olduğunu ve herkesin bağımlı olabileceğini belirtmiştir.
AKKİŞİ KUMSAR konuşmasında, tedavi yöntemlerinden, bu süreçte aile desteğinin öneminden, tedavide psikoterapi, ilaç tedavisi ve rehabilitasyon hizmetlerinin birlikte kullanıldığından bahsetmiştir. Tedavinin etkin olmasında; tedavi süresinin çok önemli olduğunu ve bu sürecinde hastanın sorunlarına ve gereksinimlerine bağlı olduğunu belirtmiştir.
Etkinlik Doç. Dr. Neslihan AKKİŞİ KUMSAR’ın SBF Dekani Prof. Dr. Rıfat MUTUŞ’un plaket vermesi ile sona ermiştir.

alkol