Çocuk Gelişimi

7-13 Nisan tarihleri arası Sağlık Haftası olarak kabul edilmiştir

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Çocuk Gelişimi (Tr) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin '' Bireylerin sağlıklı yaşam konusundaki bilincin artırılması ve sağlık kurallarını öğrenmeleri için Birleşmiş Milletler Örgütü; 7-13 Nisan tarihleri arasını Sağlık Haftası olarak kabul etmiştir'' dedi.

ELKİN,  Tüm dünyada yaşanılan pandemi sürecinde sağlık ve sağlıklı yaşamın tüm bireyler ve toplumlar için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha farketmiş olduk. Bu hafta vesilesiyle de yaşanılan bu zorlu süreçte en önde mücadele eden ve hastalarının yaşamını kendi yaşamının önünde tutan ve çok büyük özveri ile çalışan tüm sağlıkçı meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
Bu haftanın amacı temel sağlık konuları ile ilgili eğitimler düzenleyerek toplumun sağlık bilincini artırmaktır.

SH2Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımında olduğu gibi sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden iyilik halleridir. Dolayısıyla sağlığın korunması ve geliştirilmesi sonucunda da sağlıklı ve uzun bir yaşam insanların özlemidir. Burada belirtildiği gibi bireylerin sağlıklı yaşlanmalarında; koruyucu sağlık hizmetleri büyük önem taşır.SH

Sağlıklı beslenme, egzersiz, sağlıklı yaşam davranışları, temel hijyen koşulları ve kötü alışkanlıklardan uzak bir yaşam, düzenli uyku ve pozitif yaklaşımlarla birlikte stres yönetimi, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması ve enfeksiyonlara karşı gerekli önlemlerin alınması, aşılama ve gerektiğinde antibiyotiklerin doğru kullanımı ve direnç gelişiminin önlenmesi, kanser gibi multifaktöriyel etkenlerle gelişen hastalıklara karşı gerekli koruyucu önlemlerin alınması ve tarama programlarına katılarak erken tanı ve tedavinin uygulanması, sağlığı olumsuz etkileyecek çevre koşullarının düzeltilmesi ve çevre sanitasyonu, temiz içme ve kullanma suyunun sağlanması önemlidir.

Pandemi sürecinin bir an evvel sonlanması için koruyucu önlemlerimiz olan; hijyen, doğru maske kullanımı, sosyal mesafenin korunması ve bağışıklama konularına tekrar vurgu yapmak gerekir.