Çocuk Gelişimi

"Cumhuriyetimizin Gelişimi" Etkinliği

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümü kapsamında ‘’Cumhuriyetimizin Gelişimi’’ başlıklı etkinlik düzenledi. Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel BARUT önderliğinde; Çocuk Gelişimi TR/İNG, Odyoloji ve Ortez Protez Bölümleri tarafından organize edilen etkinlikte Cumhuriyetimizin kuruluş aşamaları, şapka devrimi, kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı, Atamızın din ve din insanlarına verdiği önem, sanayinin gelişimi gibi konular işlenirken cumhuriyet coşkusu ve sevinci tekrar yaşatıldı.

Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda öğrencilerimiz, cumhuriyetin kuruluş öyküsünü perdeye yansıyan bir video ile izlerken, müzik kulübünün sıcak karşılaması etkinliğin başlangıcını oluşturdu. Yaklaşık 600 kişinin iştirak ettiği bu anlamlı günde, gençlerimizin geleceğe taşıyacakları umut ve heyecan, herkes tarafından hissedildi.

14:00’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından rektörümüz Prof. Dr. Bahri ŞAHİN’in konuşması ile etkinlik başlangıcı yapıldı.

Rektörümüz Cumhuriyetin birleştirici gücünü, Cumhuriyetimizin Atatürk tarafından bizlere emanet edildiğini, Cumhuriyeti yaşatacak ve ileriye götürecek olanların bizler olduğunu vurgulayarak konuşmasını alkışlar eşliğinde tamamladı. Etkinlikte altı çizilen en önemli bölümlerden biri kadının hukuki ve siyasal haklarını elde etmede cumhuriyetin etkisi ve M. K. Atatürk’ün rolünün belirtilmiş olmasıydı. Atatürk,
“Toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmının göklere yükselmesi imkânsızdır.” diyerek aslında kadınların özgürleşmesinin önemli olduğunu, eğitimde eşit haklara ve fırsat eşitliğine sahip olması için çok çalışılması gerektiğini ifade eden konuşmalarda ayrıca Atatürk’ün yaptığı devrimlerle “Cumhuriyet Kadını” olarak nitelenen kadın imajının oluşturulmasını ve kökleşmesinin sağlandığı ifade edildi. Etkinlikte ayrıca, cumhuriyetin değerlerine sahip çıkan ve koruyan kadınların önemi vurgulandı. Cumhuriyetin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olma niteliğini güçlendiren kadınların, ülkenin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağladığı belirtildi.

Cumhuriyetin kurucusu M. K. Atatürk’ün kadınlara verdiği önem ve güven de hatırlatıldı. Etkinlikte, cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar Türk kadınının toplumdaki rolü ve katkıları anlatıldı. Cumhuriyet döneminde kadınların siyaset, sanat, bilim, spor, eğitim gibi alanlarda gösterdikleri başarılar örneklerle aktarıldı. Cumhuriyetimizin Gelişimi etkinliğinde ayrıca Birinci Dünya Savaşı ve Millî Mücadele yıllarında sanayi ürünlerinin eksikliğinden kaynaklanan problemlere değinildi ve bir tarım ülkesi olan ülkemizin pek çok bölgesinde açlık sıkıntısı çekildiği ifade edildi. Ancak Cumhuriyetimizin gelişiminin tek bir alanda olmadığı vurgulanarak Atatürk’ün ileri görüşlü düşüncelerinin her alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiği ve işte bu sıkıntıları aşmak için, askerî tesislerden başlanarak ülke içinde ihtiyaç duyulan ürünleri üretecek fabrikalar açılmaya başlandığı İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileri tarafından gurur dolu gür seslerle dile getirildi.

Haberin devamı için tıklayınız.