Sağlık Yönetimi

Prof. Dr. Türkan Akyol

“Onun hayat hikâyesi, göğüs hastalıkları asistanlığından, Türkiye’nin ilk kadın rektörlüğü ve bakanlığına uzanan, uzun bir başarı yoludur.”

Türkan Akyol, 1928’de Manisa’da doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini babasının asker olması nedeniyle Türkiye’nin farklı şehirlerinde tamamladı. 1947’de Erenköy Kız Lisesi’ni bitirdi. 1953 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden tıp doktoru olarak mezun oldu. 1954 yılında, tamamladığı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı.

1956'da göğüs hastalıkları uzmanı olan Akyol, 1964’de Doçent, 1969’da Profesör unvanını aldı. 1959-1962 yıllarında ABD’de araştırmacı olarak çalıştı, 1965 yılında ise Fransa’da ve Hollanda’da çalışmalar yaptı. On binlerce doktor ve uzman hekimin yetişmesinde görev alan Akyol, akademik ve siyasi görevleriyle birlikte birçok kurumda sosyal faaliyetlerde bulundu.

1971’de atandığı bakanlık ile Türkiye’nin ilk kadın bakanı, 1980'de ise Türkiye'nin seçimle göreve gelen ilk rektörü oldu. Böylelikle Akyol ilk kadın bakan olmasının yanı sıra bir de Türkiye’nin ilk kadın rektörü oldu.

Türkan Akyol, aldığı eğitim ve yaptıkları ile Türk Kadın’ına önemli öncelikler kazandırdı.

Akyol, 2017 yılında, uzun bir süre tedavi gördüğü hastanede, 89 yaşında yaşamını yitirdi. Saygınlığın, bilimin, nezaketin, zarafetin, efendiliğin olduğu günlerdi. Ne çok şey öğretti, ne kıymetli bir örnekti, ışık ve sevgiyle...