Sağlık Yönetimi

Cumhuriyetin 100. Yılında Sağlıkta Kalitenin Gelişimi Etkinliği Gerçekleştirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü tarafından 4 Ocak 2024 tarihinde “Cumhuriyetin 100. Yılında Sağlıkta Kalitenin Gelişimi” adlı etkinlik değerli konuşmacı Doç. Dr. Ali ARSLANOĞLU ve değerli sanatçı Aykut KARLI’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

İlgili etkinliğe Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi, aynı zamanda kalite denetçisi ve sağlıkta kalite ve akreditasyonla ilgili çok sayıda çalışmaları bulunan Doç. Dr. Ali Arslanoğlu ve değerli müzisyen Aykut Karlı katılım sağladı.

Etkinlik Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bumin Çağatay AKSU’nun açılış konuşmasıyla başladı. Konuşma sırasında kalite ve sağlık denildiğinde akla gelen ilk şeyin “sıfır hata” olduğunu ve özellikle sağlık söz konusu olduğunda sıfır hata kavramının ne kadar önemli ve öncelikli olduğundan bahsetti.

Açılış konuşmaları SBF Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel BARUT’un sözleriyle devam etti. BARUT, “Kalite nedir ?” sorusuyla sözlerine başladı ve yıllardır kalitenin anlatıldığını ancak anlaşılamadığını ve nedenini sorguladı. Kalitenin anlaşılamamasının nedeninin kalitenin anlatılamamasıyla ilgili olduğunu da vurgulayarak sözlerine devam etti.

Açılış konuşmalarının ardından Ali Arslanoğlu, kalitenin farklı faktörlerden oluştuğu ve kaliteyle ilgili farklı tanımlar yapıldığına ilişkin sözleriyle sunumuna başladı. Kaliteyle ilişkili faktörleri ayrı ayrı tanımlayarak ve örnekler vererek, kalitenin anlatılması, anlaşılması ve uygulanmasında önemli noktaları vurguladı. Sunumunda sağlık hizmetlerinde kalitenin tarihsel gelişimine yer veren Arslanoğlu, kalitenin hedefleriyle, ilkeleriyle ve en önemlisi de standartlarıyla bir bütün olduğunu vurguladı. Hasta ve çalışan güvenliğinin sağlık hizmetleri sunum kalitesini etkileyen önemli yapıtaşları olduğunu, akreditasyonun hizmet kalitesini kanıtlayan bir unsur ve sağlık kurumlarının önemli bir göstergesi olduğunu vurgulayarak sözlerine son verdi. Aykut Karlı etkinlik akışında Arslanoğlu’na hikaye ve türkülerle eşlik etti.

Sunumun tamamlanmasının ardından, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut’un, Doç Dr. Ali Arslanoğlu ve Aykut Karlı’ya plaketlerini takdim etmesi ve yaptıkları sunum ve paylaştıkları önemli bilgiler için teşekkürlerini sunmasıyla etkinlik sona erdi.