Hemşirelik

Sağlık Kuruluşlarında Yeni Nesil İlaç Yönetimi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (IGU) Yaşam Bilimleri ve Biyomedikal Mühendisliği UAM ve Hemşirelik Kulübü’nün ortaklığıyla planlanan etkinlik 18 Aralık 2020 tarihi saat 13:00-14:30 arasında gerçekleşti. 96 katılımcının bulunduğu etkinlikte gelişen teknoloji ile birlikte sağlık kuruluşlarında ilaç yönetim sistemlerindeki değişimler ve yeni nesil cihazların kullanımına yönelik ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.

Yaşam Bilimleri ve Biyomedikal Mühendisliği UAM danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Serap Yeşilkır Baydar ve Hemşirelik Kulübü danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman’ın açılış konuşmaları ile başlayan etkinlik Hemşirelik Kulübü başkanı öğrencimiz Mahsum Sığınç söz almasıyla devam etti.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Hemşirelik Bölümü 3. sınıf öğrencisi olan SIĞINÇ “Hemşirelik Kulübümüzün başkanlığını, sayın Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman hocamızın danışmanlığında 2 yıldır yürütmekteyim.” şeklinde söze başlayarak kulübün etkinlikleri hakkında kısa bilgiler vermiş “Güzel bir sunum olmasını diliyorum.” diyerek konuşmasını tamamlamıştır.

Invotek Sağlık Teknolojileri bünyesinde Operasyon ve Pazarlama Müdürü olarak görev almakta olan Ecz. Füsun Kolat; eğitim bilgileri, eczacılık ve ilaç hazırlama sistemlerine yönelik tecrübelerini aktararak sunuma başladı. Sunumunda “Geleneksel İlaç Yönetimi Yaklaşımı”, “Yeni Nesil İlaç Yönetimi Yaklaşımları”, “Hastalara Etkiler” ve “Meslek Gruplarına Etkiler” şeklinde 4 ana içeriğin yer alacağını ileten Kolat, “Stok Yönetim Süreçleri” ve “Klinik Süreçler”e yönelik ayrıntılı bilgiler verdi.

İlaçların hazırlanmasını “IV İlaç Hazırlama”, “Kemoterapi Hazırlama”, “TPN Hazırlama” ve “Oral Tablet Sulandırma” olarak çeşitlendiren Kolat, önceden servis ortamlarında hazırlanan ilaçların artık Merkezi Ünitelerde hazırlandığını ileterek, önemine dair ayrıntılı bilgiler verdi.

“İlaç hatalarının hastanın ölümüne kadar gidebilen oldukça büyük sonuçları olduğu gibi beraberinde maliyetle ilgili sorunlar da getirmektedir.” diyerek sunumuna devam eden Kolat,, insana bağlı ilaç hataları ve hataların maliyetine yönelik örnekler, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

“Yeni Nesil İlaç Yönetim Yaklaşımları” ile değişen süreçlere değinen Kolat, hekim-hemşire-eczacı arasındaki mutabakatın önemine değindi. Kolat sunumuna yeni teknolojilerden örneklerle devam ederek; Merkezi İlaç Hazırlama ve Paketleme Ünitesi, İlaç Hazırlama Robot ve Cihazları, İlaç Transfer Robotları, Otomatik Kabinler ve Hasta Başı Doğrulama’yla ilgili ülkemiz ve dünyadaki durumu paylaştı.

İlaç Yönetim Sistemleri’nin hasta kazanımları ve meslek gruplarına etkileriyle sunumunu tamamlayan Kolat’ın katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla etkinlik sona erdi.