Hemşirelik

Reşit Galip Kimdir?

“Reşit Galip kitapları arasında öldü; basit bir yatak içinde, kitaplara gömülü bir insan vücudunun duran kalbi; onun işleyen kafasının ve büyük hatırasının ufuklarında sessiz bir fazilet taşıyacak!” Dr. Ahmet Şevket Elman

1893 yılında Rodos’ta doğdu,
1917 yılında İstanbul Darülfünuna bağlı Mekteb-i Tıbbiyeden doktor olarak mezun oldu.
Atatürk’e "Devrimi savunmak içini sizden izin isteyen yok" diye kafa tuttu.
Radyoda yaptığı konuşmada “Atatürk’ün yaptığı devrimleri her zaman savunacağız. Gerekirse ailemize karşı bile” dedi. Atatürk'e ve onun eserine işte bu denli inanmıştı.
Gerçek bir aydınlanmacı ve devrimciydi.
Hayalini kurduğu o devrimler yapılıyordu,
Bu yüzden çok mutlu ve çok hevesliydi.
Milli eğitim bakanıydı,
Türkiye’de eğitim- öğretimi yaygınlaştırmak çok büyük çaba harcadı.
Andımızı 23 Nisan 1933’de, o yazdı.
Milli Kütüphaneyi o kurdu.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi onun Bakanlığı döneminde tasarlandı.
1933 Üniversite Reformu'nu o yaptı.
Nazi Almanya’sından kaçan profesörleri o getirtti.
Atatürk’e “Muhterem gazi, sen yalnızca bu milletin bir kahramanı değil, aynı zamanda bir ferdisin.
Ne efendisi ne de kölesi, her bir fertten biri!” diyerek Türk vatandaşına olan güvenini de her fırsatta dile getirdi.
Kış vaktiydi. Kendi evinde kaloriferi yoktu. Bütün gelirini kimsesiz çocuklara harcıyor, kendisini hiç düşünmüyordu.  Üşüttü. Zatürre oldu. Ve bir bahar günü, kitapların içindeki odasında, öylece yatan bedeni bulundu.
Reşit Galip'in kitaplarının arasında son nefesini vermesi, Atatürk'e yetişmeye çalışan devrimcinin kendi ufkunun ötesine koşma yorgunluğuna ciğerlerinin dayanmamasındandı.
5 Mart 1934 günü toprağa verildiğinde 41 yaşındaydı. O gün memleket, cesur bir inkılapçı, ateşli bir ulussever, temiz bir siyasetçi ve devlet adamı, içten bir halkçı, yetkin bir hatip ve doktorunu kaybetti.