Ergoterapi

'Bağımlı Bireylerde Ergoterapi Müdahaleleri' Konulu Söyleşi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Ergoterapi Kulübü, Uzman Ergoterapist Yasin TEKECİ ile Bağımlı Bireyler üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Ergoterapi Kulübü moderatörlüğünde online olarak gerçekleştirilen söyleşi de Uzman Ergoterapist Yasin Tekeci öğrencilerimiz ile tecrübelerini paylaştı.

Uzman Ergoterapist konuğumuz bağımlılığın ne olduğunu, bireyler de bağımlılık sonucu oluşan fizyolojik değişimlerin neler olduğunu, insan vücudunda bağımlılığın geliştiği süreç ile ilgili genel tanım ve bilgileri öğrencilerimiz ile paylaştı. Bireylerin bağımlılık durumundan itibaren yaklaşık bir sene rehabilitasyon süreci geçirmelerine rağmen tamamen bağımlılık durumlarından kurtulamama durumuyla karşı karşıya olduklarını ve rehabilitasyon süreci başarılı olsa bile riskli bir bağımlı konumunda takip edilinmesi gerektiğini vurguladı.

Bağımlılığın davranışsal (kumar bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve alışveriş bağımlılığı) ve madde bağımlılığı (alkol, uyuşturucu, sigara) olmak üzere iki türü olduğu, şizofreni hastalarında sekonder olarak sigara ve alkol gibi bağımlılıkların görüldüğü, insanların maddeye ulaşma durumlarının bağımlılıkları üzerindeki olumsuz etkileri üzerine derinlemesine konuşuldu.

Konuk hocamız, bağımlı bireylere çevre ve terapist gözüyle nasıl yaklaşmamız gerektiği, onlar için yapabileceğimiz en iyi şeylerden birinin tedavi sürecine ikna etme konusunda destek olunması gerektiğine vurgu yaptı. Bunun yanı sıra öğrencilerimizin  “Ergoterapistlerin bağımlı bireylerin tedavisindeki yeri , değerlendirme ve müdahale
yöntemleri nelerdir?” gibi sorularının yanıt buldu.

Bu bağlamda Uzman Ergoterapist Yasin TEKECİ'nin, söyleşiye katılan öğrencilerin sorularını yanıtlaması ve katılımından dolayı edilen teşekkür ile yayın sonlandırıldı.