Dil ve Konuşma Terapisi

"Yedi Kardeşin İzinde Elazığ, Karakoçan'da Yer, İnanç ve Dayanışma Algısı" Söyleşi

Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Kulübü, İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Emrah TÜNCERi "Yedi Kardeşin İzinde Elazığ, Karakoçan'da Yer, İnanç ve Dayanışma Algısı" konulu söyleşi için konuk etti.

Dr. Öğr. Üyesi Emrah TÜNCER katılımcılara şu bilgileri aktardı:

"Sosyal, kültürel, ekonomik ve dini esaslara dayalı bir dayanışma ağı inşa eden Karakoçan’daki Sünni ve Alevi bu 7 köy; dayanışma ağını pekiştirerek günümüze kadar getirmişlerdir. Bu köylerde ortak deneyimlerin yaşandığı, ritüellerde birliktelik ruhunun baskın geldiğini görebilmekteyiz. Bu etkileşim ve gelişim, hem farklı inanca, farklı etnik kökene sahip kişilerin bir arada olmasını hem de din ile olagelen kadim bağlarıyla birlikte ortak yaşamın oluşması adına bir görünüm oluşturmuştur. Bu görünümü Âmiran Kurtkan Bilgiseven’in “cem ve fark” ve “sosyal bütünleşme” kavramları, Durkheim’in “Mekanik dayanışma”, İbn-i Haldun’un “Asabiyet” ve Victor Turner’ın “Komünitas” kavramları üzerinden okumak mümkündür.

İnsanların birbirlerini yeterince tanımayıp, bilgi sahibi olmadıkları, birbirlerine ön yargılı yaklaştıkları ve empati kurmada yetersiz kaldıkları zamanlarda da farkın arttığı, halbuki dinsel tutum, ibadet etme biçimleri, kültür ve gündelik hayat farklılıklar içerse de  biraraya gelip farklılığın özündeki, cem edici (birleştirici) ruhun görünmesi durumunda önyargıların ortadan kalktığı, sosyal dayanışmanın sağlandığı kolaylıkla görülebilir."

Dr. Öğr. Üyesi Emrah TÜNCER söyleşiye katılım sağlayan öğrencilerden gelen soruları yanıtladıktan sonra konuşmasını sonlandırdı.