Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Odyoloji







 Bölüm Tanıtımı




Odyoloji; işitme ve denge bozukluklarının önlenmesine yönelik çalışmalar yapan, subjektif ve objektif test yöntemleri ile işitme ve denge bozukluklarının değerlendirilmesi ve tanılanmasına yönelik uygulamaları içeren, ortaya çıkarılan bozukluğa uygun cihazın belirlenmesini, uygulanmasını ve gerekli rehabilitatif yaklaşımların hayata geçirilmesini kapsayan, bilimsel veri üretiminde geniş bir alana ve birikime sahip olmasının yanı sıra teknolojik gelişmelere de hızla uyum sağlayan bir bilim dalıdır.  Amacımız mesleğini etik kurallara bağlı kalarak çağdaş tıp kuralları doğrultusunda icra eden, multidisipliner bakış açısına sahip, ekip çalışmasına önem veren, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini kavramış, işitme ve denge ile ilgili problemlere en güncel ve doğru yöntemlerle yaklaşabilen odyologlar yetiştirmektir.

Öncelikle biyoloji, psikoloji, ses fiziği ve akustik gibi alanlarda temel bilimsel verilerin paylaşılması; bu temel üzerinde fizyoloji ve anatomiden başlayarak işitme ve denge hastalıkları konusunda geniş bir bilgi tabanı oluşturulması sonrasında teorik ve pratik derslerle bu hastalıkların tanısı ve rehabilitasyon aşamalarının ayrıntılı olarak incelenmesi Odyoloji Bilimi’nin eğitim basamaklarını oluşturmaktadır. Doğru tanı konulmasında; tanı metodlarının doğru kullanılması, cihazların kalibrasyonun yapılmış olması, uygun tanı kriterlerinin kullanılması gereklidir.

Dört yıllık lisans eğitimini tamamlayan mezunlarımıza odyolog ünvanı verilmektedir. Odyologlar devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında, işitme cihazı ve koklear implant firmalarında, endüstriyel firmalarda, okullarda, huzurevlerinde görev yapabilirler.