Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Odyoloji








 Vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nebi Mustafa GÜMÜŞ “Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller” hakkında bilgi verdi.


Gümüş sözlerine “İlk kez 1992 yılında Colebatch ve Halmagyi tarafından klinik kullanıma sunulan test günümüzde ise vestibüler sistem değerlendirmesinde standart bir test halini almıştır. VEMP’ler ses uyaranına cevap olarak kaslarda oluşan kısa latanslı elektromiyografik cevaplardır. Tanımlandıktan sonra vestibüler afferentlerin vestibüler nukleus yoluyla birkaç kas grubunu etkilediği saptanmıştır. Ancak klinikte en çok uygulanan ve ölçülen VEMP’ler göz altındaki kaslardan ve boyundaki sternokleidomastoid (SKM) kastan elde edilendir. Her iki yöntemin uyarı şekilleri benzer olsa da elde edilen yanıtlar farklı karakterdedir.” diyerek başladı. Ardından Servikal VEMP (c-VEMP) ve Oküler VEMP (o-VEMP) testlerinden bahsetti.

“Servikal VEMP (c-VEMP), vestibüler fonksiyon değerlendirmesi gereken herkese rutin bir test olarak yapılabilir. Ancak bir takım zorlukları mevcuttur. Teste yeterince kooperasyon sağlayamayan ve yeterince SKM kasılmasını sağlayamayan hastalarda yanıt elde etmek zor olabilir. Özellikle hava yolu iletimi ile uyarı sağlanıyorsa hava-kemik aralığı olan hastalarda yanıt elde etmenin zor olabileceği akılda tutulmalıdır.”

“Oküler VEMP (o-VEMP) ise ilk kez 500 Hz kemik yollu uyarı ile 2003 yılında ve hava yolu uyarı ile 2007 tanımlanmıştır. c-VEMP’den farklı olarak kısa latanslı negatif dalga n10 ve ardından gelen pozitif bir n15 olarak adlandırılmıştır. İlk negatif pik yanıt c-VEMP’in aksine kas eksitasyonuna bağlıdır. Elde edilen yanıt inferior oblik kas ve inferior rektus kası kaynaklıdır. En iyi o-VEMP yanıtı uyarılan kulağın karşı tarafındaki göz altından ve gözün yukarı bakış pozisyonunda elde edilir. Bunun nedeni bu potansiyellerin vestibulo-oküler refleks sonucu olmasıdır. Refleks, uyarı ile aktive olan vestibüler sinir ve vestibüler nükleus kompleksten başlar, medial longitudinal fasikülden çaprazlaşarak okülomotor çekirdeğe, okülomotor sinire ve ekstraoküler kaslara ulaşır.” dedi.

“Sağlıklı kişilerde karşı taraf ile kıyaslandığında daha düşük oranda elde edilmesine ve düşük amplitüdlü olmasına rağmen uyarılan kulak tarafındaki göz altından da o-VEMP’ler kayıt edilebilir. Sakkülün oküler sistem üzerindeki etkisi azdır. Güçlü sakkülokolik bağlantılardan dolayı c–VEMP’lerin sakkül orjinli, o-VEMP utrikül orjinli olduğu düşünülmektedir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.