Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Dil ve Konuşma Terapisi







 Bölüm Tanıtımı




BÖLÜMÜN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ
 
Dil ve konuşma terapisi biliminin çalışma alanında; çocukluk çağından erişkin döneme kadar dil, konuşma ve iletişim sorunları ve hatta yutma bozuklukları olan bireylerin sorunları bulunmaktadır. Dil ve konuşma terapistleri bu sorunların önlenmesi ya da erken tanı konması noktasında benzersiz bir öneme sahiptir. Dil ve konuşma terapisti, bireylerin sağaltımında multidisipliner bir ekibin vazgeçilmez bir parçası olarak görev yapabileceği gibi bireysel olarak da insan sağlığına katkı sunmaktadır.

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü ülkemizde az sayıda üniversitede bulunmaktadır. Ülkemizde ilk Dil ve Konuşma Terapistleri 2015-2016 eğitim yılında mezun olmuşlardır. Bu nedenle özel ve kamu kurumlarında dil ve konuşma terapisti olarak çalışmak için geniş olanaklar mevcuttur. Yeni bir bilim dalı olmasına karşın dil ve konuşma terapisi alanında yüksek lisans ve doktora yapma olanağı bulunmaktadır.

Üniversitemizde 2019-2020 eğitim yılında, ilk dönem Dil ve Konuşma Terapisi lisans öğrencileri eğitimlerine başlamışlardır. Ülkemizde göreceli olarak yeni bir bilim dalı olmasının avantajı ile müfredat planlaması Ulusal Çekirdek Eğitim Programı çerçevesinde ülkemizdeki diğer dil ve konuşma terapisi programları ile paralel olacak şekilde yapılmıştır.

Üniversitemizin Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde Dil ve Konuşma Terapisi alanında yüksek lisans eğitimi programının açılması için başvuru süreci işlemektedir.
Fakültemiz bünyesinde görev yapan ve aynı zamanda dil ve konuşma bozuklukları olan bireylerle çalışan yetkin uzman kadromuz, hem teorik hem de uygulama alanında öğrencilerimize yol göstermek için yüksek enerji ile çalışmaktadır.
 
MESLEK OLARAK YAŞAMDA SAĞLADIĞI OLANAKLAR
 
Dil ve Konuşma Terapistleri mesleğini uygularken, dil müdahale faaliyetleri kapsamında dil gelişimini teşvik etmek için bireylerin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun oyun, resimler, kitaplar ve nesneler vasıtasıyla iletişime geçer. Doğru telaffuz ve dil becerileri oluşturmak için çabalar. Artikülasyon terapisi yaparak egzersizler ile bireyleri doğru hece ve ses üretimine yönlendirir. Oral-motor/beslenme ve yutma terapisi ile yüz masajı, dil, dudak ve çene egzersizleri ile ağız kaslarını güçlendirici aktiviteler yapar, farklı yiyecek dokuları ve ısılarını kullanarak bireylerin yutma farkındalığını yükseltir.

Dil ve Konuşma Terapistleri; devlet, özel veya üniversite hastanelerinin ilgili kliniklerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışma imkânına sahiptir. Mezunlarımız özel iş yerleri kurabilecekleri gibi ilgili uzmanlarla birlikte oluşturdukları merkezlerde de hizmet sunabilmektedir. Akademik kariyer yapmak isteyen bölüm mezunları lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabilmektedir.

Mesleğin gelecek yıllardaki durumuna bakıldığında, mezun sayısının az olmasının bu alandaki iş bulma olanaklarını artırdığı görülmektedir.

UZMANLAŞMA ALANLARI
 
Dil ve Konuşma Terapisi hem doğuştan hem de sonradan ortaya çıkan konuşma bozuklarının tedavi edilmesinde uzmanlaşan bir alandır. Bu alandan mezun olanlar genellikle eğitim ve sağlık alanında çalışırlar. Bir kurumda çalışabilecekleri gibi kendilerine ait işyeri kurma şansına da sahiptirler. Ekip çalışmasına yatkın bir meslek olan dil ve konuşma terapistliği, hekim ve diğer profesyonellerle bir klinik ortamında çalışma imkânı da sunar. Ayrıca yüksek lisans ve doktora eğitimine devam ederek akademik alanda kariyer yapmak da mümkündür.

Dil ve konuşma terapistleri farklı yaş gruplarından bireylerle çalışmalar yürütür. Çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlılarda iletişim bozukluklarını önlemeye, tanı koymaya ve müdahale programları uygulamaya yönelik çalışır, bu sürecin takibini yaparlar. Yanı sıra, Down sendromlu ve otizmli çocuklarda gözlemlenen dil ve konuşma sorunlarının giderilmesinde rol alırlar.
 
Dil ve konuşma terapistleri aşağıdaki alanlarda uzmanlaşabilirler:
Özel gereksinimli çocuklara yönelik erken dil ve konuşma eğitimi ve terapisi,
Ses ve özgül dil bozuklukları,
Artikülasyon: dudak ve damak yarığı, serebral palsi (CP) gibi durumlara bağlı, işlevsel gelişimsel yetersizlik gibi geç gelişme durumlarında ya da sebebi belli olmayan diğer konuşma sesi bozuklukları,
Yutma ve yutkunma bozuklukları terapisi,
Genetik faktörlerden kaynaklanan dil ve konuşma gerilikleri,
Kekemelik, hızlı veya yüksek sesli konuşma,
Beyin hasarı ya da felç gibi durumlar sonrası oluşan dil ve konuşma güçlükleri,
İşitme engelli bireyler,
İnme sonrası dil ve konuşma kaybı ve diğer nörolojik kökenli konuşma ve dil bozukluklarının değerlendirilmesi ve terapisi,
Mantıksal akıl yürütmeyi etkileyen bozukluklar,
Disleksi, disgrafi gibi özgül öğrenme güçlüğü çeken bireylere konuşma ve dil terapisi,
Yaşlılığa bağlı ortaya çıkan Alzheimer, ALS, Parkinson’lı bireylerle iletişim amaçlı terapi.

TERCİH EDİLDİĞİNDE ELDE EDİLECEK KAZANIMLAR
 
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde sağlanan eğitim şartları ile konuşma ve dil terapisi mesleğinin gerektirdiği temel teorik bilgiler ve uzman klinik becerileri geliştirilirken, yükseköğrenim niteliği kazanmak için ihtiyaç duyulan akademik çalışma becerileri de kazandırılmaktadır. Lisans eğitimi boyunca; fonetik ve fonolojiye giriş, iletişim engeli ve psikolojisi, profesyonel uygulama ve klinik uygulamalar gibi bir dizi konu incelenecektir. Bireysel tedavi programları geliştirme ve hastalara özel destek sağlama konularında bilgiler verilecektir.

Bilimsel düşünceye önem vermekte olan üniversitemizde hem teorik hem de pratik deneyim kazanma olanağı bulunmaktadır. Teorik ve pratik alandaki çalışmalar dil bozukluğu, konuşma bozukluğu, ses bozuklukları, afazi, dizartri, kelime bulma zorlukları, yeme, içme ve yutma güçlüğü, okuma ve yazma bozuklukları gibi diğer deneyim alanlarında da lisans eğitimi boyunca sürecektir.

 ‘Dil ve konuşma Terapisi’ bölümünün tercih edilmesi ve başarılı şekilde bitirilmesi halinde hastanelerde, sağlık merkezlerinde, okullarda ve uzman birimlerde çalışma fırsatı yakalanılabilir. Mezunlar ayrıca lisansüstü eğitim almayı da seçebilirler. Bazı klinisyenler hayır kurumları tarafından istihdam edilmektedir veya özel muayenehane yapmaktadır. Yurtdışında çalışma fırsatları da mevcuttur.