Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








  ‘Pandemide Kaygıyla Baş Etme Stratejileri Atölyesi' gerçekleşti


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Çocuk Gelişimi bölümü öğretim elemanı Öğr. Gör. Uzman Psikolog Selin Kalabaş konuşmacı olduğu ‘Pandemide Kaygıyla Baş Etme Stratejileri Atölyesi' 07.05.2021 tarihinde gerçekleşmiştir.


Atölyede ağırlıklı olarak kaygı duygusunun altında yatan sebeplerinden birinin ‘’olumsuz düşünceler ve belirsizliğe tahammülsüzlük ‘’ olduğundan bahsedilmiştir. Yoğun kaygı altında iken aklımızdan ilk en kütü düşüncenin geçtiği ve bu düşünceden başka ihtimallerin de olduğunun farkında olmama durumundan söz etmiştir.
 
Kaygı ile baş etme stratejileri olarak; önce hepimizin yaşadığı bu durumun zor olduğunu ve kaygı duygusunu hissetmemizin normal olduğunu kabul etmek ile başlamanın önemine vurgu yapıp ardından kaygının altında yatan olumsuz düşünceleri tespit edip onları ‘’objektif alternatif düşünceler’’ ile değiştirmenin aşırı kaygı duygusunu azaltabileceğinden bahsetmiştir. Dahası, nefes egzersizleri, mindfulness tekniklerinin öneminden, kişiye iyi gelen kaynaklara sığınıp ‘’aktivite planı’’ listesi hazırlamanın öneminden ve özellikle bu zamanlarda fiziksel olarak uzak olsak da teknolojik araçlar yardımıyla sevdiklerimiz ile sosyal açıdan iletişim halinde olmanın sosyal destek kaynaklarımıza sığınmanın öneminden bahsetmiştir. Ayrıca, bu dönemin de her zorlu koşullar gibi geçici bir dönem olduğunun hatırlanılmasının kişiye iyilik hali vereceğine değinmiştir. Kaygının da her duygu gibi yaşanılması gereken ve bize bilgi veren bir duygu olduğundan az miktarda kaygının işlevselliğinden aşırı kaygının yıkıcı etkilerinden bahsedip bu durum ile baş edemeyen bireylerin uzmanlardan destek almasının önemine vurgu yapmıştır.